Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Vacanta de vara in Romania: 4 Locuri frumoase, dar mai putin cunoscute

VacantaDaca pentru acest an inclini balanta catre un concediu petrecut in Tara si ti-ar prinde bine cateva idei noi de locatii de vacanta, atunci ramai aici: propunerile mele te-ar putea ajuta. Toate cele 4 locatii recomandate aici au fost, bineinteles, testate de catre subsemnatul.

Locul 4: Belis. Venind dinspre Cluj, am ajuns la Belis prin Gilau. Traseul prin Gilau dintre Cluj si Belis este cel mai scurt (nu stiu daca si cel mai bun, dar il poti parcurge relativ usor – fara sa-ti chinuiesti coloana vertebrala si masina – daca mergi intre Gilau si Belis incet si atent) si masoara 55 km.
Belis este o locatie izolata si putin frecventata de turisti (in ciuda frumusetii sale), perfecta pentru relaxare.
Ce mi-a placut:
– Lacul Fantanele cu a sa “ceata vie” care se formeaza pe inserat si invaluie malurile. Este o ceata deasa, cu inaltime mica (1-1,5 metri) si delimitare clara, care iti da impresia ca “aluneca” pe sol;
– cadrul natural curat si salbatic din zona;
– Biserica din Belis.
Precautie:
Desi n-am intalnit vipere in zona, mi s-a spus sa fiu atent in aceasta privinta.

Locul 3: Cheile Turzii. M-am cazat la Cornesti, la o distanta de aproximativ 6 km de Chei.
Ce mi-a placut:
– peisajele din interiorul Cheilor iti taie rasuflarea;
– cadrul natural din apropierea Cheilor este foarte frumos;
– dupa 16 ani de cand m-am despartit complet de casa “de la tara” a bunicilor mei, la Cornesti am mancat, pentru prima data, rosii. Adica rosii adevarate, a caror aroma iti ramane imbibata in papile pentru mai multe ore.
Precautie:
Parcurgerea anumitor portiuni din Chei necesita atentie sporita si o mobilitate sa spunem la un nivel cel putin “decent”. In plus, ploaia poate sa puna probleme privind continuarea traseului (in functie de portiunea in care esti “prins(a)” de ploaie). Iti recomand sa parcurgi Cheile Turzii cu incaltari avand o talpa aderenta si flexibila.

Locul 2: Transalpina. Soseaua traverseaza Muntii Parang iar punctul cel mai inalt se afla la 2.145 m altitudine (Pasul Urdele). Zona cea mai frumoasa, intre Obarsia Lotrului si Ranca, nu avea parapeti cand am fost eu, la sfarsitul lui iulie 2011. Drumul iti deschide peisaje salbatice si spectaculoase.
Ce m-a impresionat:
– frumusetea si unicitatea peisajului.
Ce nu mi-a placut:
– faptul ca soseaua era, practic, deschisa circulatiei in conditiile unui risc crescut (portiuni inguste si fara parapeti, cu schimbarea brusca a directiei pe culmi, unde drumul iese rapid din zona de vizibilitate, fara semne de circulatie pentru atentionare);
– vilele anoste ridicate inghesuit si intruziv in raport cu vegetatia, in statiunea Ranca.
Fiindca nu mi-a placut la Ranca, am ales sa ma cazez intr-un hotel situat intre Obarsia Lotrului si Ranca.

Locul 1: Straja. Este o statiune de altitudine (1430 – 1460 de metri, aproximativ la fel ca Paltinisul) in care ajungi din Lupeni (localitate situata aproape de Petrosani). Statiunea, cautata indeosebi pentru schi, face – consider eu – toti banii si in sezonul cald.
Ce mi-a placut:
– aerul foarte curat din aceasta zona (in opinia mea depaseste Paltinisul la acest capitol);
– pasunile alpine pline de merisoare aromate (am fost la inceputul lui august);
– densitatea relativ mica de turisti din zona (nu imi place aglomeratia): locul este frumos, dar putin cunoscut;
– Straja este o “baza” buna pentru vizitarea mai multor obiective turistice interesante (Rezervatia de Zimbri de langa Hateg, Castelul Corvinilor din Hunedoara etc.).

Liviu Deculescu

Lasati un raspuns