Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Hotii s-au specializat pe furtul obiectelor de patrimoniu, care ajung in Occident pe piata neagra a antichitatilor. Icoane de doua milioane de euro, cautate cu Interpolul

Cu toate ca adapostesc adevarate comori, cele mai vechi biserici ortodoxe din Transilvania au fost lasate la indemana hotilor. Politistii romani au cerut ajutorul ofiterilor de la Interpol pentru a recupera sute de obiecte de patrimoniu furate din biserici ca sa fie vandute colectionarilor din Occident.

Actiune. Trupele speciale au recuperat in luna martie 2012, 27 de icoane dintre cele traficate de hotii de antichitati

Prejudiciu. In anul 2011, din biserica din Almasu Mic, Hunedoara, au fost furate 50 de obiecte de cult, ce au fost recuperate partial

Bunuri. Printre obiectele de patrimoniu gasite sunt si cateva zeci de icoane pictate pe lemn

Hotii au profitat de faptul ca bisericile vechi, situate in zone izolate, au fost lasate fara paza. In noiembrie 2011 si in martie 2012, o parte dintre obiectele de cult a fost recuperata inainte de a ajunge pe piata neagra a antichitatilor. Mai exact, 80 de icoane vechi, a caror valoare a fost estimata la 1,3 milioane de lei, furate de doua grupari de hoti din bisericile de lemn din judetele Mures, Valcea si Hunedoara. “In afara celor 80 de icoane, pana in prezent au mai fost recuperate de la traficantii de bunuri de patrimoniu oua de dinozaur pitic, bratari dacice din aur, peste 20.000 de monede dacice si romane din aur si argint furate din siturile arheologice si opere de arta sustrase din casa dr. Petru Groza din Deva”, a declarat comisarul-sef Gabriel Dumitru, comandantul Politiei Hunedoara. “Este vorba de icoane vechi de Transilvania, pictate pe lemn si pe sticla, in stilul bizantin, icoane ortodoxe foarte bine conservate si foarte frumoase, in valoare de sute de mii de euro. Alaturi de icoane, hotii au furat tablouri, potire, sfesnice, obiecte foarte valoroase. In total, 434 de bunuri de patrimoniu disparute, estimate la circa doua milioane de euro, sunt date in urmarire prin Interpol”, a afirmat comisarul-sef la Directia de Investigatii Criminale din Politia Romana, Margareta Arsenescu. In unele cazuri, politistilor le-au trebuit zeci de ani pentru a recupera piesele.
“Furtul a opt tablouri din Muzeul din Sibiu, produs in 1968, a fost solutionat dupa 30 de ani, cand politistii au descoperit tablourile in posesia unui colectionar din SUA”, a spus seful Biroului Interpol din Romania, Lacramioara Petrescu.

Zeci de obiecte furate, gasite la o familie de romi din Sibiu

Anul trecut, zeci de icoane de patrimoniu furate din sapte biserici din tara au fost ridicate, in urma unor perchezitii, din locuinta familiei de romi Caldarar, din comuna sibiana Brateiu. Trei dintre membrii familiei au fost arestati pentru furt calificat si sunt trimisi in judecata. Procesul este inca pe rol la Judecatoria Deva.

Lasati un raspuns