Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

O monumentală biserică de lemn în curtea Muzeului Aviaţiei

Foto: Mircea PopaCreştinii ortodocşi români îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti. Această sărbătoare este un adevărat prilej de bucurie pentru soborul de preoţi şi diaconi, credincioşi şi înalte oficialităţi care vor fi prezente astăzi la slujba târnosirii bisericii de lemn din curtea Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, situată pe strada Fabrica de Glucoză nr. 2-4, lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.  Slujba primirii veşmântului cel nou al harului pentru biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul şi de Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei va fi săvârşită astăzi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a dat înalta binecuvântare ca noua biserică să primească în dar părticele din moaştele Sfântului Grigorie Dascălul de la Mănăstirea Căldăruşani.

Biserica zveltă construită din bârne de stejar uscat în condiţii naturale timp de 10 ani, aşezată tainic în curtea Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, este ferită de forfota bulevardului, de agitaţia trecătorilor grăbiţi din partea de nord a oraşului, creionându-se parcă discret într-un tablou de lume ancestrală care vrea să spargă limitele spre o altă împărăţie. Ca fiecare lăcaş de închinare, biserica construită pentru eroii aviatori are povestea ei. Gândul proiectului a apărut acum 10 ani, când preotul militar Nicu George Manea, slujitor în cadrul Statului-Major al Forţelor Aeriene, a dorit din toată inima să ridice un loc de rugă pentru aviatorii militari care au fost chemaţi de multe ori să sprijine la momente de grea încercare populaţia României. Până la acel moment, în afară de slujbele oficiate la monumentele din ţară nu exista o biserică dedicată eroilor aviatori. Lipsa de grijă faţă de monumentele care marchează istoria ţării noastre l-a mobilizat pe părintele Manea să gândească proiectul noii biserici în aşa fel, încât aceasta să facă legătura dintre vechi şi nou, să fie o biserică din lemn care să transmită un mesaj şi pentru generaţiile mai tinere care se bucură de libertate, de linişte şi chiar de lăcaşurile de cult datorită jertfei celor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării şi pentru demnitatea poporului român.

Construcţia bisericii a durat aproape doi ani şi jumătate şi a început în toamna anului 2009, când părintele Manea, înconjurat de un grup de oameni inimoşi, evlavioşi şi discreţi, l-a ales pe meşterul Alexandru Perţea din zona Târgului Lăpuş să lucreze manual, bârnă cu bârnă, această biserică, dându-şi parcă, la bătrâneţe, doctoratul în lemn. Totul e simplu, dichisit, iar prin scenele sculptate, această bisericuţă este în special o actualizare a cultului sfinţilor români, pe exteriorul bisericii fiind creionaţi în lemn cu multă migală şi jertfă aproape toţi sfinţii români care se odihnesc şi ne veghează de acolo de sus, din Împărăţia Preasfintei Treimi.

În pridvor sunt încrustaţi spre cinstire şi înveşnicire domnitori români, teologi şi duhovnici evlavioşi, în care a lucrat din prisos harul Duhului Sfânt şi care au rodit cu rod însutit sămânţa Evangheliei pe pământul ortodoxiei româneşti, brăzdat în vechi timpuri de crucea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat.

Ca orice zidire de biserică au existat şi multe piedici, dar şi mulţi oameni cu gând bun care au înlesnit ridicarea noului lăcaş. Terenul a fost donat în vremea domnului comandant al aviaţiei, generalul Ioan Aurel Stanciu, şi s-a continuat acum, în vremea conducerii generalului Fănică Cârnu, iar cheltuielie au fost suportate de credincioşii ctitori, harnici şi darnici, care doresc să rămână înscrişi doar în cartea cea veşnică a Împărăţiei cerurilor. Biserica are aproximativ 300 de metri pătraţi, iar majoritatea părţilor importante ale lăcaşului au fost lucrate manual, pentru păstrarea autenticităţii şi tradiţiei româneşti, dar şi ca o jertfă umană reală adusă lui Dumnezeu. Au fost ore nenumărate de muncă în genunchi pentru prelucrarea şi sculptura lemnului. Toate modelele sunt unice.

“Nu ne-am grăbit, am fost atenţi la toate detaliile. Am vrut să imprimăm jertfă în construirea acestei biserici, de la cel mai mic până la cel mai mare, pentru că la temelia bisericii stă jertfa, a lui Hristos mai întâi de toate şi mai apoi jertfa tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Hristos şi pentru Evanghelia Lui. Cred că este firesc ca fiecare dintre noi atunci când aducem un dar lui Dumnezeu să-l aducem plin de jertfă şi de dragoste. Am vrut acest lucru de la început şi nădăjduiesc ca şi cei care vor sluji după noi în această biserică să ţină această tradiţie a purtării de grijă. Este important ca de la darurile care sunt aduse şi până la mesajul Evangheliei, care este foarte important într-o biserică, toate să fie curate, să nu fie afectate de nimic din lumea aceasta”, ne-a declarat părintele Nicu George Manea.

Lasati un raspuns