Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Penticostalul V. Croitor, manipulator al informatiilor secrete din arhive

Pastorul si scriitorul penticostal Vasilica Croitor s-a dedat la o manipulare vicleana, prin omisiune, a informatiilor culese din arhivele secrete ale CNSAS, D.S.S., Dep. Cultelor si din Arhivele Nationale, Vasilica Croitor i-a facut scapati, deocamdata, pe absolventii I.T.P. Bucuresti si pe actualii lideri ai Cultului Penticostal. El considera ca Notele informative si Notele de protocol ucigase si toxice date de seminaristii, pastorii si liderii Cultului penticostal catre activistii PCR de la Culte nu sunt turnatorii. 
Este evident ca demolarea sistemului cultic penticostal, la virf, l-ar fi lasat si pe Vasilica Croitor fara loc de munca bine platit, si fara sutele de mii de dollari incasati prin cult si prin Centrul de Misiune Trans-culturala de la Agigea, Constanta, de la bisericile si Misiunile Church of God si Assemblies of God, etc…
Fapt remarcat si de comentatorii avizati, MIKE si DORU RADU, cit si de MARCEL, care a postat urmatoarea remarca pe blogul manipulatorului diversionist Vasilica Croitor:

Marcel S. a scris:
20 iunie 2012 la 10:21 am
Lui Nick Damian, din Portland OR.(fiul pastorului informator Damian din Sibiu):
“Nick(i)…eu nu fac parte dintre cei ,”simpli”…am avut de-a face cu Securitatea si cu turnatorii din Cultul Penticostal, la nivel local si national,…concluzia mea (subiectiva) este ca Vasilica Croitor si Rascumpararea Memoriei, ori este o mare TEAPA , ori atit s-a putut…
Oricum ,”memoriile” sint incomplete… Mie, personal, mi-e teama ca Vasilica a fost manipulat rau de tot …sau ca ne-a informat incomplet…si atunci e dezinformator…
E o supozitie care sper sa ramina doar “nefericita”…

Mike a postat pe site-ul medicului baptist Razvan Cristian:
http://rasvancristian.wordpress.com/2012/06/05/doru-radu-vrea-ton-la-ton/

“Dezavuez si condamn demersul si subtilitatea folosita de Doru Radu in diluarea si diminuarea vinovatiei pastorilor si liderilor religiosi din Romania, din perioada comunista, ce ofereau, chipurile, “doar niste Note de Protocol” conducerii si inspectorilor teritoriali al Departamentului comunist Cultelor din Romania. Oricine a avut acces la Arhivele Dep. Cultelor si ale CNSAS, poate observa gradul de toxicitate identica pe care-l avea continutul majoritatatii asa-ziselor Note de Protocol, cit si alte Note si Comunicari scrise si verbale date, saptaminal, de sute de pastori si lideri religiosi din Romania. In plus, se stie ca majoritatea inspectorilor de culte erau si ofiteri de securitate, sau activisti PCR de profesie. De asemenea, se stie ca la aceste intalniri si raportari saptaminale, in biroul directorilor sau inspectorilor Departamentului Cultelor participau si ofiteri de securitate, care preluau direct turnatoriile si informatiile detailate aduse de liderii religiosi.
Trebuie sa mentionez, de asemnea, ca fr. Vasile Talos, pastor si jurist, a atras la timpul respectiv atentia conducerii cultelor crestine din Romania ca lor nu li se aplica prevederile si cerintele Legii Nr. 23, legea pastrarii secretului de stat, si nici Hotaririle de Guvern date in aplicarea Legii 23, deoarece pastorii si bisericile nu operau cu secrete de stat clasificate. Deci, astfel de Note de Protocol erau cerute doar conducatorilor “unitatilor si insitutiilor socialiste, de stat.”
Desi stim acum ca fr. Iosif Ton si-a reconciliat relatia sa cu Dumnezeu si cu Biserica Sa si ca a recunoscut si regretat trecutul sau colaborationist – mai indepartat in timp sau mai apropiat, sa nu uitam ca fratele Ton a facut marturisiri si dezvaluiri socante intr-un interviu dat B.B.C si jurnalistului Andrei Badin, de la Antena 3 Tv., in anul 2007, ca: “Spaima si groaza mea este alta. Cand, si daca (!) se vor publica deodata toate dosarele informatorilor care au fost slujitori ai Bisericilor (pastori, diaconi, membri in comitete,etc.) se va vedea ca fenomenul a fost mult mai masiv decat ne-am putut inchipui noi.” Citat din declaratia lui Iosif Ton.
Pentru istoricii si liderii baptisti de buna credinta ofer, in privat, datele de contact ale domnului maior G.P.I., telefonul sau fix si mobil, si adresa acestuia din Cluj, Str. Th. Mihali, unul din securistii din Cluj-N. ce il coordonau si verificau periodic pe pastorul Iosif Ton, incepind din anii ’70 si pina la plecarea sa, pe cale amiabila, in SUA, in anul 1981. Acest fost ofiter de securitate avea chiar mandat de a-l executa fizic pe Iosif Ton daca acesta nu ar fi continuat sa colaboreze cu organele centrale ale PCR, ale Dep. Cultelor si ale DSS si DIE-CIE, chiar si in perioada 1979-1981, cind profesorul si pastorul Iosif Ton a fost folosit pentru strainatate ca agent de influenta externa al Romaniei Socialiste. Chiar si acum fr. Iosif Ton poate sa ne redea continutul pacificator, pro-romanesc si aplologetic, socialist, al mesajelor citite de profesorul Iosif Ton la diferite congrese mondiale si europene din perioada 1979-1981.
Desigur, Iosif Ton a regresat in perioada 1979-1981, cind s-a aliniat la politica duplicitara si diplomatia pro-comunista si pro-ceausista dusa, ca mare zel, de toti liderii Cultului Crestin Baptist din Romania in toate perioadele post 1949.
Mihai Coldea, cercetator stiintific, email: mihai.coldea@ yahoo.com

    Doru Radu a scris:
    iunie 6, 2012 la 19:27
D-le Mihai Coldea:
Apreciez sincer curajul raspunsului dvs si f. ca v-ati identificat. In ce priveste informatiile pe care le aveti de la ofiterul respectiv ele sunt foarte importante.
Pt ca sunteti cercetator stiintific sa clarificam citeva lucruri din afirmatiile mele; nu de alta dar imi aduceti acuzatii grave.
1- Eu condamn notele de protocol si pot sa va spun ca in interiorul bisericii noastre i-am cerut pastorului de pina atunci sa nu le dea. Pina acolo am mers incit un diacon a mers cu el la inspectorul de culte spunindu-i: “pastorul e angajatul nostru de ce ii cereti acest lucru? Trebuie sa stiti ca noi, comitetul bisericii, i-am cerut sa n-o faca.” Cunosc cele spuse de Talos pe care il apreciez drept integru si stiu ca are studii juridice.
2- Pastorii care au dat notele de protocol au scapat de presiunea Securitatii. Si unii dintre ei declara acum senini ca n-au fost informatori; ba au obtinut hirtie de la CNSAS. Chiar daca stiau ca notele vor ajunge mai departe. Personal, cred ca si acestia trebuiau sa-si ceara iertare la fel ca informatorii.
3- Pt ca sunteti cercetaror stiintific, ce considerati dvs informator? D-l Mitorfan, scriitor cu acces la dosare de la care am pornit, a publicat angajmentul si citeva note informative ale d-lui Tzon. Apoi a publiucat o nota interna a Securitatii prin care se cerea scoaterea sa din retea pt ca refuza sa mai colaboreze, 1973 (nota intocmita de cpt Neculai Paduraru si aprobata de lt. col –insesc, Dir I Serv. 4 -18.09.73 –pag 461, Pasi). Ba mai mult, dl Mitrofan care a publicat corespondenta sa cu dl Tzon pe aceasta tema si care s-a aratat multa vreme sceptic a acceptat in final concluzia pe care eu am pus-o in postul de mai sus si pe care am luat-o din cartea Pasi, in curs de aparitie.
4- Dvs pareti informat. Trebuie atunci sa stiti ca atit cartea Rascumpararea Memoriei, cultul penticostal in comunism, cit si documentele publicate de dl. Mitrofan prezinta cazuri in care Securitatea propunea scoaterea unora din reteaua informativa. Uneori se aproba, alteori ba. Va fi revenit ulterior Secu, preluindu-i inapoi in retea? Habar n-am. Stricto senso oamenii acestia au incetat sa fie informatori la data “scoaterii”. Unii au fost omoriti precum pastorul Cruceru si probabil Gherman… altora nu li s-a intimplat mare lucru, precum pastorii Dugulescu sau Covaci & Husanu –ultimii 2 ditamai presedinti ai Uniunii Baptiste. De ce nu i-au lichidat fizic ca si pe primii 2 ci s-au multumit sa-i discrediteze in fata credinciosilor? Habar n-am! Ca sa legam un mal de altul, nu stiu daca cunoasteti istorie baptista: daca da, veti sti ca dl. Covaci a fost cel ce l-a adus pe Olah la Oradea in locul sau, desi fr. Olah era in disgratia Dep. Cultelor. Si tot Covaci l-a propulsat pe Tzon la Congresul Baptist ca sa citeasca lista cu cei persecutati contrar uzantei unde conducatorii aveau atitudiea pe care dvs o descrieti bine! De unde atita curaj? Habar n-am. Poate ca sa-si rascumpere unele pacate; sau de la faptul ca dinsul era cardiac si urma sa se pensioneze. Sau a fost o diversiune a Securitatii intrucit el era informator, potrivit documentelor publicate.
Concluzie: nu e nicio diversiune in cazul meu. Tzon a pretins in dialogul cu Mitrofan ca si-a incetat activitatea in ’73 (vezi dialogul despre interviul cu BBC). Data corespunde cu documentul pomenit; atit am avut de comunicat. Dl. Mitrofan nu l-a crezut atunci. De data asta s-a dat batut, rezervindu-si insa dreptul sa revina asupra acestei concluzii daca va gasi informatii suplimentare. Oare nu se cuvine, domnul meu, sa luam in considerare faptele? Publicati dvs informatiile secrete pe care le detineti de la ofiterul cu pricina. Le voi ceti cu atentie.

Lasati un raspuns