Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Agenţia de ştiri BASILICA la patru ani

Agenţia de ştiri BASILICA a Patriarhiei Român ea împlinit patru ani de existenţă.

Agenţia de Ştiri BASILICA a Patriarhiei Române are rolul de a prezenta, sub forma ştirilor şi a documentelor de presă, instituţiile, activităţile şi atitudinile Bisericii Ortodoxe Române în diferitele probleme actuale. Selecţionarea şi sistematizarea ştirilor se face în concordanţă cu principiile moralei creştine şi cu normele deontologiei jurnalistice. Agenţia de Ştiri îşi întemeiază lucrarea pe vocaţia originară a Bisericii de a transmite lumii Vestea cea Bună a mântuirii în Hristos. Într-o societate dominată de comunicare, de supra-informare, supra-producţie şi ispita supra-consumului, informaţia religioasă are rolul de a reaminti oamenilor că pot deveni mai buni şi pot fi mai fericiţi nu doar prin multiplicarea volumului de informaţii ci, mai degrabă, prin asumarea unui discernământ informaţional din care să înţeleagă modul cum se îmbină în derularea faptelor de viaţă prezenţa harului divin şi libertatea umană.

Agenţia a fost înfiinţată la iniţiativa, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Lansarea oficială a Agenţiei de ştiri BASILICA s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, având ca motto: Vestea bună împărtăşită tuturor. Ştirile şi informaţiile sunt organizate sub formă electronică pe site-ul basilica.ro şi cuprind date referitoare la viaţa bisericească din ţară sau din străinătate: activitatea Patriarhului României, hotărârile Sfântului Sinod, activităţi desfăşurate de eparhii, mănăstiri şi parohii, şcoli teologice şi asociaţii bisericeşti, dialogul Bisericii cu societatea, cooperarea interortodoxă, dialogul interconfesional şi interreligios.

La sărbătoarea Sfintei Treimi din 16 iunie 2008, primul hram al Centrului de Presă BASILICA, a fost lansat site-ul basilica.ro al Agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române după oficierea slujbei de Te Deum, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal, a membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, a profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a preoţilor parohi de la paraclisele patriarhale din Bucureşti şi a ostenitorilor Centrului de Presă BASILICA.

De atunci şi până astăzi, Agenţia de ştiri BASILICA postează zilnic pe site-ul basilica.ro ştiri din viaţa eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, aceste ştiri sunt prezentate atât pe interfaţa în limba română, cât şi pe cea în limba engleză, pentru ca informaţiile să fie accesibile atât utilizatorilor de internet din România, cât şi din străinătate. Ştirile sunt clasificate pe diverse categorii, precum Ştiri din ţară, Diaspora ortodoxă română, Ortodoxia în lume, Mapamond creştin şi Dialog religios, însă există şi secţiuni speciale pentru comunicatele Patriarhiei Române, Anul Omagial, Ştiri din Patriarhie şi activitatea Patriarhului României, Catedrala Mântuirii Neamului, Sinaxarul zilei, Aniversări şi Comemorări, precum şi Prezentare de carte.

Începând din data de 30 septembrie 2010 Agenţia de ştiri BASILICA a Patriarhiei Române are o nouă interfaţă, cu o formă grafică deosebită şi o structură îmbunătăţită de prezentare a informaţiei. Pagina site-ului se deschide cu patru ştiri principale, prima dintre ele având fotografie reprezentativă, şi fluxul principal de 50 de ştiri. A fost alcătuită şi o secţiune intitulată Ştiri Patriarhie, în care sunt prezentate ştirile legate de activitatea Patriarhului României şi Administraţiei patriarhale.

În cei patru ani de funcţionare ai Agenţiei de Ştiri a Patriarhiei Române cei care au accesat site-ul basilica.ro au fost martorii celor mai importante evenimente atât în plan intern, cât şi internaţional din viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Din 16 iunie 2008 şi până astăzi pe site-ul basilica.ro se poate constata o creştere a numărului de ştiri şi al materialelor de presă postate în fiecare zi. Astăzi, dacă cercetăm arhiva Agenţiei de Ştiri BASILICA identificăm peste 30 000 de materiale de presă, cuprinzând aici şi perioada 27 octombrie 2007 – 16 iunie 2008, când au fost preluat în arhivă ştirile postate pe site-ul radiotrinitas.ro, iar din 16 iunie 2008 până în 16 iunie 2012 avem un număr de aproximativ 26 000 de ştiri. Evoluţia ştirilor pe site-ul basilica.ro al Agenţiei de Ştiri a Patriarhiei Române:

După cum se poate vedea în graficul de mai sus, în fiecare an a existat o creştere a numărului de informaţii oferite de Agenţia de ştiri BASILICA vizitatorilor site-ului basilica.ro. O dată cu creşterea numărului de ştiri a crescut şi numărul de vizitatori ai site-ului basilica.ro, care astăzi depăşeşte 3 500 000 de vizitatori care au accesat din 6500 de oraşe din 160 de ţări în cei patru ani de existenţă:

Pentru românii aflaţi în diaspora, site-ul basilica.ro al Agenţiei de Ştiri a Patriarhiei Române este principala sursă de informaţii privind ştirile din Patriarhia Română atât din ţară, cât şi din străinătate. Astfel, s-a constatat că tot mai mulţi români accesează din afara graniţelor ţării noastre pagina de ştiri a Agenţiei BASILICA în dorinţa de a fi la curent cu viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Însă cei mai mulţi vizitatori ai site-ului basilica.ro sunt din România, remarcându-se aici în mod special, Capitala ţării, Bucureşti, unde foarte mulţi oameni de vârstă tânără şi medie care au acces la internet îşi procură informaţiile religioase de pe site-ul Agenţiei de Ştiri BASILICA. În acelaşi timp, în cei patru ani de activitate, Agenţia de Ştiri BASILICA a devenit o sursă autorizată de informaţii privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române pentru mass media laică din Bucureşti şi din ţară. Majoritatea redacţiilor de ştiri ale televiziunilor, radiourilor, cotidianelor centrale şi locale, citează astăzi Agenţia de Ştiri a Patriarhiei Române atunci când aduc în atenţia publicului comunicate sau materiale de presă privind activitatea şi atitudinea Patriarhiei Române.

Agenţia de ştiri BASILICA este astăzi, la patru ani de existenţă, un permanent caleidoscop al realităţii bisericeşti cotidiene, după cum a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în mesajul adresat la sărbătoarea Preasfintei Treimi, ocrotitoarea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române la 16 iunie 2011.

Agenţia de ştiri BASILICA este un punct de convergenţă pentru celelalte patru componente ale Centrului de Presă BASILICA (Radio TRINITAS, TRINITAS TV, publicaţiile Lumina şi Biroul de Presă), pentru că pe site-ul Agenţiei de ştiri se concentrează informaţiile din viaţa Bisericii, într-o formă şi un conţinut precis, care îmbină imaginea, sunetul şi cuvântul scris. Prin site-ul basilica.ro ştirile pot fi vizualizate şi de un public care este departe de radio, televizor sau ziar, în general de România.

De la înfiinţarea Agenţiei de ştiri BASILICA şi până astăzi, în politica editorială a acesteia s-a respectat îndemnul făcut de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel încă de la lansarea site-ului basilica.ro, care a arătat în mod clar că Agenţia de ştiri nu îşi propune o concurenţă cu alte instituţii similare, ci scopul ei este de a aduce bucurie acolo unde este întristare, comuniune unde se află însingurare: „Agenţia de Ştiri BASILICA şi toate celelalte componente (ale Centrului de Presă BASILICA) nu concurează pe nimeni din lumea aceasta, dar pot ajuta pe fiecare dacă fiecare doreşte să se mântuiască. Ea nu concurează alte televiziuni, alte ziare, pentru că nu ne interesează concurenţa ci comuniunea, nu competiţia şi puterea lumească, ci ne interesează să aducem bucurie acolo unde este întristare, să aducem comuniune unde se află însingurare multă”, a spus Patriarhul României.

Obiectivul principal al Agenţiei este reflectarea realităţii, aşa cum este văzută, de către însuşi corpul eclezial, la toate nivelele: ierarhie, cler, viaţa monahală şi laicat.

Astăzi, Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române este cea mai importantă platformă de informaţii din spaţiul virtual în ceea ce priveşte ştirile privind activităţile din Biserica Ortodoxă Română de la nivelul Administraţiei Patriarhale, al Eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române din ţară şi străinătate, al protoieriilor, parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române.

Lasati un raspuns