Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Bilderberg, forumul „tăcut” care îi întărâtă pe conspiraționiști

bilderbergÎncă o reuniune a Clubului Bilderberg s-a încheiat, duminică, în Chantilly (Virginia, SUA), lăsând în urmă noi scenarii privind direcția discuțiilor din cadrul forumului care se defășoară, anual, cu ușile închise.

Anul acesta s-a știut că 145 de personalități ale momentului vor lua parte la întâlnirea care a avut loc între 31 mai și 3 iunie. Grupul a făcut însă o dezvăluire în premieră, publicând, integral, lista invitaților.  Aproximativ două treimi dintre aceștia sunt europeni, iar restul invitaților provin din Statele Unite. Respectând aceeași proporție, o treime dintre invitați provine din medii politice și guvernamentale și două treimi din sectorul financiar, din industrie, sectorul muncii, al educației și al comunicațiilor.

 

Printre cei aflați la Chantilly s-au numărat Prințul Filip al Belgiei, profesorul Harvard Niall Ferguson, adjunctul ministrului pentru Afaceri Externe al Chinei, Ying Fu, șahistul Garry Kasparov, senatorul american John Kerry și șeful Agenției Naționale de Securitate americană, Alexander Keith.

 

Pe agenda conferinței au fost subiecte politice, economice și sociale, precum relațiile transatlantice, evoluția peisajului politic în Europa și SUA, austeritatea și creșterea în economiile dezvoltate, securitatea informatică, provocările sectorului energetic, viitorul democrației, Rusia, China și Orientul Mijlociu.

 

Întâlnirea Bilderberg este un prilej de excepție pentru conspiraționiștii insațiabili care speculează pe marginea tăcerii privind discuțiile din interior. Aceasta fiindcă grupul Bilderberg încă nu a prezentat public agenda discuțiilor, ci s-a rezumat doar la a spune că cele „aproape trei zile de întâlniri obișnuite și discuții off the record” ar ajuta la „crearea unei mai bune înțelegeri a forțelor complexe și a tendințelor majore care influențează națiunile occidentale”. Anul acesta, cele mai răspândite speculații privind subiectele de pe agenda forumului au fost criza din zona euro, situația din Grecia, dar și alegerea viitorului președinte al Statelor Unite.

 

Ca în fiecare ocazie, ziariștii au fost ținuți la distanță de hotelul unde au avut loc reuniunile. Excepție au făcut doi jurnaliști de la The Economist, care au fost invitați ca raportori ai evenimentului. Potrivit cotidianului eNațional, ziariștii reușiseră să își rezerve camere în hotelul unde avea să aibă loc conferința, însă, cu două zile înainte de sosirea invitaților, au primit scrisori din partea managementului hotelului, prin care erau rugați să predea camerele. Cei care au opus rezistență au fost convinși de forțele de ordine.

Mai insistenți decât jurnaliștii, și mai eficienți în ce și-au propus, au fost câteva zeci de persoane care au dorit să protesteze împotriva grupului pe care îl acuză de complot pentru „o nouă ordine mondială”.

 

Deși forțele de ordine i-au împiedicat să intre în hotel, protestatarii a ceea ce s-a dorit a fi o mișcare „Occupy Bilderberg” au reușit să traverseze strada, împreună cu Alex Jones, un prezentator de radio din Austin, Texas, scandând împotriva elitei mondiale.

 

„Alex a fost, mai mult decât oricine altcineva, vital pentru trezirea oamenilor, care şi-au dat seama ce se petrece astăzi în lume: Bilderberg, distrugerea Constituţiei noastre şi a drepturilor noastre, otrăvire în masă, vaccinări în masă. Chiar dacă nu îţi place stilul lui, ce a făcut el pentru mişcarea libertăţii din America este imens”, a spus John Kopel, unul dintre protestatarii citați de AFP.

 

Alții spun însă că Alex Jones se foloseşte de influenţa sa pentru a semăna panică și a promva teorii ale conspiraţiei bazate pe date incomplete sau rupte din context, fapt confirmat de alți jurnaliști sau observatori independenți.

Lasati un raspuns