Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Fațete ale unei orori – mutilarea genitală feminină

Foto: religionnerd.comUn cuplu islamic a fost condamnat la închisoare, în Franța, pentru mutilarea genitală a celor 4 fiice ale lor, în numele purității sexuale. Verdictul dat de curtea franceză este doar câștigarea unei lupte. Războiul împotriva mutilării continuă însă în Europa. Aceasta este doar una dintre fațetele unui efort obligatoriu de a lupta contra violenței împotriva femeii.

Reacția curții franceze este un model pentru Germania, în care legislația se oprește la pedepse de până la 10 ani. În practică însă, părinții primesc cel mult trei sau patru ani. Cei care efectuează efectiv operația primesc opt ani de închisoare, potrivit avocatului german Dirk Wüstenberg, citat de Deutsche Welle.

 

O problemă în Europa

 

La nivel european, aproximativ 500.000 de femei și fete sunt victime ale fenomenului mutilării genitale, conform estimărilor Parlamentului European. Alte 180.000 riscă să li se alăture, în fiecare an.

 

Nevoia unei abordări holistice este evidentă când privim la cauzele fenomenului. Mutilarea genitală nu are rădăcini religioase. Procedura este asociată, pe nedrept, islamismului fiindcă foarte mulți islamici care o practică se folosesc de religie pentru a o justifica. Potrivit teologilor islamici, deși circumcizia masculină este o obligație religioasă (sunna), circumcizia feminină nu este necesară. Unii teologi islamici au emis chiar fatwe împotriva acesteia. Similar, și iudaismul interzice explicit circumcizia fetelor. Creștinismul a respins, încă de timpuriu, obligativitatea circumciziei.

 

Ce rol joacă religia?

 

Cu toate acestea, practica rămâne răspândită, spun specialiștii, fiindcă femeile o acceptă ca pe o formă de purificare sau de dezvoltare spirituală. „Permițând înlăturarea părților genitale, (se percepe că) se avansează la un stadiu mai elevat al maternității – o maternitate nepătată de sexualitate,” a explicat într-un documentar BBC, chirurgul sudanez Nahid Toubia, președintele RAINBO (Research, Action and Information Network for the Bodily Integrity of Women). Femeile care acceptă să fie mutilate sunt mai respectate de toată lumea, continuă chirurgul. „E mult mai dificil să le convingi pe femei să renunțe la asta, decât este să îi convingi pe bărbați,” a mai spus Toubia.

 

Dacă, în secolul XIX, ginecologii din Anglia și SUA foloseau circumcizia feminină pentru a „vindeca nebunia, masturbarea și nimfomania”, astăzi ONU consideră practica o încălcare a drepturilor omului.

 

Mutilarea și efectele ei

 

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat patru tipuri de mutilare genitală feminină, pornind de la cea mai uşoară formă – care constă în îndepărtarea prepuţului şi a extremităţii clitorisului, la clitoridectomie excizia, sau Clitoridectomia, înseamnă înlăturarea în întregime a clitorisului ca şi a ţesuturilor adiacente ale labiilor mici.

 

Printre consecințe fizice imediate ale circumciziei survin durerea intensă şi / sau hemoragia. Aceste a pot duce la șoc în timpul și după procedură și la anemie. Infectarea plăgilor este frecventă, la fel și leziunile organelor adiacente, provocate de utilizarea instrumentelor contondente de către persoane necalificate.

 

Pe termen lung, mutilarea poate duce la blocarea menstruației, la infecții ale tractului urinar, abcese, chisturi și cicatrice cheloide. Îngrijorător este și riscul de morbiditate maternă și infantilă. Victimele mutilării genitale prezintă și riscul de infectare cu HIV fiindcă același instrument nesterilizat este utilizat pe mai multe paciente.

 

Doar un aspect

 

Mutilarea genitală rămâne doar unul dintre modurile în care femeile sunt discriminate. Campania Femei în umbră a UNFPA lărgește cadrul prezentând tipurile de discriminare sexuală și violență, de-a lungul vieții unei femei.

 

Faza  Tipul
 Prenatală Selecţia prenatală în funcţie de sex, lovituri în timpul sarcinii, sarcina forţată (viol în timpul războiului)
 Copilăria mică Uciderea fetiţelor, abuzul emoţional şi fizic, accesul diferenţiat la hrană şi îngrijire medicală
 Copilăria Mutilarea genitală; incestul şi abuzul sexual; accesul diferenţiat la hrană, îngrijire medicală şi educaţie; prostituţie infantilă
 Adolescența Violenţa avansurilor sexuale către adolescente, sexul impus de raţiuni economice, abuzul sexual la locul de muncă, violul, hărţuirea sexuală, prostituarea forţată
 Reproductivă Abuzarea femeilor de către partenerii intimi, violul conjugal, abuzuri şi crime din cauza zestrei, uciderea partenerei, abuzul psihologic, abuzul sexual la locul de muncă, violul, abuzarea femeilor cu dizabilităţi
 Bătrânețe Abuzarea văduvelor, abuzarea celor de vârsta a treia (care afectează în majoritate femeile)

Lasati un raspuns