Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica ortodoxă Sfântul Ștefan cel Mare din Paris a sărbătorit Hramul

Enoriașii parohiei “Sfântul Ștefan cel Mare” din Paris au sărbătorit Hramul bisericii. O sărbătoare deosebit de importantă pentru că anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și 5 ani de la înființarea parohiei.

Podoabe tradiționale înfrumusețau biserica – covorașe țesute pe jos, prosoape frumos brodate la icoane, iar pe masa pentru cinstirea Sfântului – colaci frumoși împletiți de o iscusită gospodină (doamna Maria Ciobanu), un ulcioraș cu vin curat și coliva unității membrilor Bisericii lui Hristos.

Liturghia a început la ora 10 și a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, slujind împreună cu un sobor de preoți și diaconi: Preot Protopop Marc-Antoine Costa de Beauregard, parohia Louveciennes; Preot Profesor Viorel Sava – facultatea de Teologie Dumitru Stăniloaie din Iași; Preotul Iosif Dobîrță; Ierodiaconul Grigorie Burac; Diaconul Viorel Gala Nedelcu de la Catedrala din Paris; Diaconul Cristian Suciu și Preotul paroh Valeriu Jornea.

Rugăciunea stăruitoare a slujitorilor și a întregii comunități a umplut sufletul celor prezenți de o bucurie cereasca, iar cuvântul Părintelui Viorel Sava de după citirea Sfintei Evanghelii a amintit de puterea credinței, îndemnându-i să se înzestreze cu credința sutașului.

În timpul Sfintei Slujbe o corală armonioasă a îmbălsămat tuturor sufletul. Corala copiilor care, după ce s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului au bucurat mult întreaga comunitate cu glăscioarele lor, asigurându-ne de viitorul Bisericii.

La sărbătoare a fost prezent și Ambasadorul Republicii Moldova în Franța Oleg Serebrian împreună cu soția și alți reprezentanți ai Ambasadei.

Înaltpreasfintitul Iosif a vorbit despre credința, evlavia și vrednicia Sfântului Ștefan cel Mare, care toate împreuna au făcut ca să fie Bun, Mare și Sfânt.

După cuvântul Mitropolitului enoriașii au înconjurat Biserica cu steaguri, făclii și icoana Sfântului.

Părintele paroh Valeriu Jornea a mulțumit Înaltpreasfințitului Iosif și domnului Ambasador pentru cuvintele de felicitare, iar enoriașilor le-a mulțumit pentru toate eforturile depuse.

Biserica ortodoxă Sfântul Ștefan cel Mare din Paris a sărbătorit Hramul
Apoi a urmat un spectacol extraordinar în cinstea Domnitorului, Voievodului și Sfântului Ștefan cel Mare, regizat de către preoteasa Ludmila Jornea. O adevărată surpriză a fost intrarea în scenă a artiștilor amatori în costume foarte reușite, care au interpretat diferite evenimente din anii domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cântecele au fost interpretate de ansamblul folcloric “Ștefan cel Mare” condus de către Gheorghe Ciumașu, iar la sfârșit cu toții au interpretat testamentul lăsat de Ștefan cel Mare.

După ce s-au oprit aplauzele zgomotoase Înaltpreasfintitul a binecuvântat crearea Centrului Cultural cu numele ”Sfântul Ștefan cel Mare” pentru că „Biserica noastră strămoșeasca întotdeauna a promovat cultura neamului nostru”. Misiunea de președinte al Centrului Cultural l-a primit preoteasa Ludmila Jornea.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă de zile mari de unde nu au lipsit sarmalele, plăcintele și friptura cu mămăligă și cu brânza. Iar la desert participanții au fost serviți cu muzică populară interpretată de un taraf, membri ai parohiei.
Toți au petrecut cu multă voie bună până seara târziu și unicul regret a fost faptul că nu se putea sărbători Hramul timp de trei zile, așa cum se făcea odată…

Lasati un raspuns