Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

5 trasaturi de personalitate care iti prelungesc viata

Cercetatorii argumenteaza: daca esti optimist si sociabil, traiesti mai mult. Afla alte trasaturi de caracter care iti prelungesc viata.
Constiinciozitatea
Howard S. Friedman si Leslie R. Martin au explicat in cartea lor “The Longevity Project” de ce oamenii constiinciosi si organizati au tendinta de a trai mai mult.
Acestia au mai multa grija de sanatatea lor si evita riscurile. Tot oamenii constiinciosi sunt cei care dezvolta relatii mai sanatoase, din punct de vedere romantic, dar si profesional.
Se pare ca exista o predispozitie biologica de a dezvolta o personalitate de tip constiincios.
“Nu cunoastem inca factorii fiziologici precisi, dar se pare ca persoanele constiincioase si cele neconstiincioase prezinta diferite nivele de anumite chimicale in creierele lor: serotonina, de exemplu”, explica autorii, citati de Huffington Post.

Simtul umorului dezvoltat

Un studiu realizat in Norvegia a aratat cum rasul poate sa afecteze in mod pozitiv sanatatea oamenilor.
54.000 de norvegieni au participat la acest studiu care a fost condus timp de sapte ani. Oamenii raspundeau la intrebari legate de simtul umorului si cat de des rad.
Daca unul dintre participanti ar fi fost diagnosticat cu cancer la inceputul studiului, sansele de supravietuire pana la final ar fi crescut cu 70% daca era genul de persoana care rade des si care prezinta un simt al umorului dezvoltat.

Abilitatea de a crea legaturi sociale

Legaturile sociale formate cu prieteni, rude sau iubiti iti cresc sansele de supravietuire in caz de boala fatala cu pana la 50%. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in anul 2010.
“Noi, oamenii, nu ne gandim foarte des la ce inseamna relatiile pentru noi – suntem ca niste pesti care nu recunosc apa. Interactiunea constanta cu alti indivizi prezinta beneficii psihologice dar si fiziologice”, a declarat Timothy Smith, de la Bringham Young University, unul dintre organizatorii studiului.

Optimismul

Un studiu din 2012 a evaluat 243 de persoane cu varsta de peste 100 de ani pentru a afla secretele longevitatii. Unul dintre acestea este optimismul.
Dr. Nir Barzilai, directorul Institutului Einstein pentru Cercetarea Imbatranirii, a declarat: “Unele dovezi indica faptul ca intre varstele 70 de ani si 100 de ani personalitatea ti se schimba, deci nu putem sa garantam ca optimismul observat la participantii studiului este ceva care au avut dintotdeauna. Cu toate acestea, rezultatele noastre demonstreaza ca centenarii sunt legati de anumite trasaturi de personalitate si ca trasaturile ereditare de personalitate joaca un rol important in mentinerea sanatatii si prelungirea vietii”.

Extrovertirea

Un studiu din 2009 a analizat starea mentala a oamenilor cu parinti care au ajuns sa traiasca peste 100 de ani (alte studii au aratat ca longevitatea foarte mare este o trasatura ereditara).
Voluntarii analizati aveau un nivel foarte mare de extrovertire (si nu erau deloc nevrotici).
“Se pare ca nevrotismul redus in combinatie cu un nivel inalt de extrovertire prezinta avantaje sanatoase pentru acesti subiecti. De exemplu, oamenii care nu sunt nevrotici se descurca mai bine in situatii stresante. In acelasi timp, nivelul inalt de extrovertire inseamna ca acesti oameni intretin mai usor prietenii si au grija de ei insisi”, a explicat autorul sutdiului, Thomas Perls.
Femeile care au participat la studiu au fost foarte bine punctate pentru “farmecul” lor personal.

Lasati un raspuns