Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sa nu ne mai iubim parintii si rudele?

Cuvintele Mantuitorului “Cel ce iubeste pe tatal sau ori pe mama sa mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiul sau ori pe fiica sa mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 37), a tulburat si continua sa aduca neliniste pentru multe suflete.
De ce a rostit Mantuitorul aceste cuvinte, in conditiile in care tot El ne spune “Cine iubeste pe Dumnezeu, iubeste si pe fratele sau” (I loan 4, 21)?

Le-a rostit pentru a ne arata ca suntem creati dupa chipul Sau si chemati la asemanarea cu El. Asta inseamna ca iubirea mea catre aproapele, trebuie sa fie iubirea lui Dumnezeu catre mine. Asadar ne cere sa-L iubim mai intai pe El, ca sa ajungem sa iubim intr-un mod curat orice persoana. Daca iesim in intampinarea aproapelui lipsiti de iubirea Sa, nu vom avea parte de o daruire totala, precum este cea a lui Dumnezeu catre noi. Iata de ce ne cere sa-L iubim mai mult pe El, ca sa putem sa ne iubim rudele si semenii, asa cum se iubesc cele trei persoane din Sfanta Treime. Cel care nu imbratiseaza lumea dupa cum o imbratiseaza Fiul, nu este vrednic de El. Acest lucru a dorit sa spuna Mantuitorul prin cuvintele: “Cel ce iubeste pe tatal sau ori pe mama sa mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiul sau ori pe fiica sa mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 37)

Deci Mantuitorul nu ne cere sa ne lepadam de parinti, rude si semeni si sa-L iubim numai pe El, cum gresit se interpreteaza. Daca ar fi asa, atunci ce sens ar mai avea cuvintele “Sa cinstesti pe tatal si pe mama ta” (Iesire 20, 12), “Sa va iubiti unul pe altul, asa cum v-am iubit Eu pe voi” (loan 15, 12), “Cel ce nu iubeste pe fratele sau pe care il vede, nu poate iubi nici pe Dumnezeu pe care nu-L vede” (I loan 4, 20) etc.

Pe de alta parte, a iubi mai mult parintii sau rudele decat pe Hristos, poate duce la o despartire de El si implicit la o pierdere a mantuirii. Sunt situatii in care din cauza familiei, anumite persoane s-au lepadat de Dumnezeu. Acest lucru nu este permis de Dumnezeu.

Mantuitorul nu ne impiedica se ne iubim familia si nu ne cere sa nu avem grija de ea. Dimpotriva, ne cheama sa avem grija de ea, asa cum are El de noi, dumnezeieste.

Iubiti pe Hristos mai intai si veti avea parte de prefacerea in intregime, dupa chipul Mantuitorului. Cu acest chip veti vedea ca doriti sa fiti pe deplin ai celor pe care ii iubiti.

Primind acest chip si Sfantul Pavel a ajuns sa marturiseasca: “Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine” (Gal. 3, 20). Sa va daruiasca Dumnezeu putere ca prin unirea cu Hristos, sa ajungeti sa spuneti “Nu mai traiesc eu, ci parintii, sotia, rudele, semenii traiesc in mine”. Iubind dumnezeieste, cei iubiti vor grai despre dumneavoastra: “Daca se uita la tine, in clipa aceea simti ca esti cel mai iubit om din lume”.

Lasati un raspuns