Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Copiii nu vor mai avea nevoie de parinti pentru a se naste

Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au reusit sa “oblige” celule stem embrionale (derivate din embrioni obtinuti prin fecundare asistata) sa se transforme in celule germinale umane, precursoarele ovulelor si spermatozoizilor. Descoperirea acestui mecanism le va permite (in circa 5 ani) persoanelor sterile sa-si produca celule germinale “pe comanda”, in laborator, utilizand celule stem din celulele pielii.

Intrucat celulele germinale se formeaza in primele faze de dezvoltare a embrionului uman, a fost dificila pana acum studierea si reproducerea lor in laborator. De aceasta data, expertii au reusit sa faca acest lucru pornind de la linii de celule embrionale umane in care au inserat o gena indispensabila formarii liniei germinale.
Apoi, ei au studiat diferite gene – activandu-le si dezactivandu-le -, pentru a vedea exact ce rol are fiecare in dezvoltarea celulelor reproducatoare; au fost astfel descoperite trei gene implicate in “maturizarea” celulelor reproducatoare: DAZL, care actioneaza timpuriu, si DAZ1 si BOULE, responsabile de reglarea ultimelor etape ale dezvoltarii liniei germinale.
Din studiul publicat de cercetatorii californieni in revista Nature, reiese asadar ca celulele obtinute in “eprubeta” functioneaza suficient de eficient pentru a genera celule spermatice. “Pana acum am studiat numai soareci pentru a intelege etapele necesare in diferentirea celulelor germinale umane. Dar nu e acelasi lucru, iar noi am obtinut acum prima dovada ca pot fi create in laborator celule germinale umane functionale”, a explicat cercetatoarea Reijo Pera, coordonatoarea studiului.

Lasati un raspuns