Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

SFÂNTUL PROOROC ILIE, spaima dracilor

La 20 iulie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi prooroci ai Vechiului Testament. Ilie a fost fiul preotului Sovac, din localitatea Tesvi, de unde şi denumirea “Tesviteanul”. A trăit cu circa 800 de ani înainte de Hristos, în Regatul de Nord al Israelului, în timpul Regelui Ahab. Cel care, prin căsătoria cu regina păgână Isabela, impune cultul zeilor Baal şi Astarte. Viaţa lui Ilie este marcată de lupta sa pentru credinţă cu Ahab şi Isabela. Dumnezeu îi dă puterea asupra focului şi apei din cer, prin intermediul cărora aduce poporul lui Israel la credinţă.

Multe sunt minunile pe care le face Ilie, prin care înlătură, în final cultul păgân. Pentru viaţa sa credincioasă, este ridicat la cer într-un car de foc. În cer, Dumnezeu l-a hărăzit unei mari cinste, de vreme ce Ilie, alături de Moise, se arată la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe Muntele Tabor.

 În popor, ziua de Sântilie e considerată mijlocul sezonului pastoral. Potrivit tradiţiei populare, Sfântul Ilie cutreieră cerul cu o trăsură trasă de cai înaripaţi și mânați de îngeri. De acolo, el îi trăsneşte pe draci cu un bici de foc. Când fulgeră şi trăsneşte, poporul spune că iar a omorât Sfântul Ilie un drac.

Lasati un raspuns