Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tartor Basescu. Protestul graficianului Eugen Mihaescu fata de politica distructiva, anti-nationala, obladuita de Traian Basescu si impusa prin comisarii culturnici de la ICR si GDS

A facut desene impotriva dictaturii lui Ceausescu in Time, New Yorker, New York Times si alte publicatii de circulatie mondiala. A scris o carte despre maruntaiele PSD si ale Cotrocenilor care l-a internat pe Iliescu de urgenta la Elias. A facut cel mai bun portret al lui Mircea Geoana. In timp ce Andrei Plesu, tartorul cu zgarda electrica pentru “toti oamenii presedintelui“, refuza de la Bucuresti intreruperea bombardamentelor de Pasti in Iugoslavia, s-a dus acolo, sub bombe, alaturi de sarbi si a protestat artistic la nivel international. Jurnalistul Sorin Bogdan a surprins acest moment in cartea sa, “Target”.  A castigat un proces cu Patapievici intentat de casa de avocatura a  mafiotului culturnicilor Valeriu Stoica – pentru ca demascase  Jaful de la ICR – si apoi l-a avertizat pe protejatul lui Basescu: “Contorsionistule, cu un pai iti voi frange cocoasa!“. Astazi are urmatorul desen-protest (reproducerea libera) fata de politica culturala distructiva, anti-nationala, obladuita de Traian Basescu:


Si iata si un eseu despre “Referendumul” din decembrie 1989:


Eugen Mihăescu s-a născut într-o familie de intelectuali din București. Tatăl său, Nicolae Mihăescu, a fost asistentul lui Tudor Vianu. Și-a făcut studiile liceale (Liceul Sfântul Sava) și universitare (Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”) la București. În 1961 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Între 1960 și 1963 a fost directorul artistic al revistei „Secolul 20”, a cărei concepție grafică îi aparține și, ulterior, al revistei Luceafărul (1964-1966). În 1963 a expus la Bienala de la Sao-Paolo, iar peste doi ani și-a deschis prima expoziție personală la Galeriile Fondului Plastic din București. Persecutat in tara de gasca culturnicilor ideologici, paraseste Romania si se stabileste în Elveția, la Lausanne (1967), unde devine directorul artistic al Editurii Rencontre. Publica desene în Le Monde și Le Figaro litéraire. Din 1971, s-a stabilit la New York și a devenit colaborator permanent în paginile editoriale ale cotidianului The New York Times. A realizat 69 de coperți pentru prestigiosul săptămânal The New Yorker și a colaborat cu numeroase alte publicații americane importante: Time Magazine, The Los Angeles Times, The Atlantic Monthly, Vogue, dar și europene: Le Monde, Le Figaro. Desenele sale au fost reproduse în revista Graphis, una dintre cele mai importante publicații de artă grafică și design, care i-a dedicat două numere. Între 1981 si 1982, a fost profesor la Institutul Pratt din New York, unde a predat cursul de Teoria ideii în artă. În 1996 a fost desemnat consilier și ambasador itinerant al Președintelui României. În perioada 2001-2004, a fost ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, la Paris. A fost membru în Consiliul Executiv al organizației internaționale. În aceeași perioadă, a continuat colaborarea cu ziarul francez Le Monde, publicând desene în pagina editorială. A fost ales senator, în Parlamentul României, pe listele Partidului România Mare, unde a ajuns ca protest fata de politica lui Ion Iliescu. A fost vice-președinte al Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, în legislatura 2004-2008. În perioada 2005-2007 a reprezentat România în Parlamentul European. Este Membru de Onoare al Academiei Romane.

Lasati un raspuns