Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Jucătorii noştri sunt iehovişti sau adventişti, dar până la dumnezeu te mănâncă… antrenorul. Multe religii, o singură credinţă: fotbalul

Într-o mare de ortodocŞi, sunt Şi jucători de fotbal care au ales altă religie. Au devenit adventiști sau martori ai lui Iehova fie pentru că s-au născut într-o familie care e adepta altui cult, fie pentru că au ales singuri în ce să creadă. Religia nu a fost, însă, niciodată un motiv de dispută în fotbalul românesc, pentru că, înainte de orice confesiune, sportivii au de-a face mai întâi cu antrenorul, apoi cu patronul!

Este de notorietate faptul că patronul Stelei este un ortodox convins. Pe lângă faptul că a sponsorizat numeroase biserici, Becali nu pierde nicio ocazie de a face apel la pilde religioase. “Oamenii vor înŢelege în România că numai prin credinŢă
putem să biruim, prin biruinŢa crucii!”, a spus finanŢatorul din Ghencea în numeroase ocazii. El a primit din partea mitropolitului Ardealului “Crucea Şaguniană” pentru ajutorul oferit în mod constant bisericii Şi enoriaŞilor.

 

Emerich Ienei, stâlpul reformaŢilor

PaŞnicul Emerich Ienei este membru al Bisericii Reformate, cunoscută Şi sub denumirea de Biserica Calvină. Aceasta se remarcă mai ales prin simplitatea obiectelor de cult, în cadrul ei ne­existând icoane, statui sau cruci. De altfel, Ienei, ca orice alt reformat, nu îŞi face semnul crucii niciodată.
Lazăr de la Pandurii, penticostal de frunte

David Lazăr, portarul echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, este membru al cultului penticostal. “Avem biserici la care ne rugăm Şi credem în Dumnezeu. Respectăm Biblia Şi Ţinem post la fel cum Ţin Şi credincioŞii ortodocŞi. Muncim duminica în schimb faŢă de celelalte religii”, a spus Lazăr. Ardelean la origini, el a ajuns în urmă cu un an Şi jumătate la echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, fiind selectat de la VoinŢa Sibiu. Antrenorul Petre GrigoraŞ spune că este un tânăr retras, care îŞi vede de treaba lui.


Daniel Zafiris a răspuns “chemării lui Dumnezeu”

 

Unul dintre sportivii care au renunŢat la carieră Şi s-au dedicat credinŢei este Daniel Zafiris, fost atacant al Petrolului PloieŞti. “Câteodată, Dumnezeu îi alege pe unii oameni pentru anumite lucrări speciale, care necesită un preŢ ce trebuie plătit. Şi cred că asta a fost Şi în cazul meu. AŞa am simŢit eu, o chemare din partea lui Dumnezeu”, au fost cuvintele lui când s-a despărŢit de echipă. Adept al bisericii evanghelice, Zafiris se poate mândri cu “coechipieri” de credinŢă de nivel internaŢional: Kaka, Ze Roberto, Tafarel sau Jorginho.

“Pacea Domnului” e la FC ArgeŞ!

În timp ce alŢi fotbaliŞti se remarcă prin activităŢi extrasportive în cluburi, DănuŢ Ivănică de la FC ArgeŞ este foarte cuminte. Religia sa baptistă îl conduce în fiecare duminică spre biserică. “Trebuie să-i mulŢumeŞti lui Dumnezeu Şi în momentele bune, Şi în cele rele”, spune atacantul supranumit Pacea Domnului. “Sunt doar un creŞtin care mă încred foarte mult în Dumnezeu”, ne mai spune, simplu, DănuŢ. Între timp, jucătorul aŞteaptă o minune prin care cineva va investi la FC ArgeŞ.

 

Sabău, “selecŢionat”de Martorii lui Iehova
Actualul antrenor al Rapidului, Ioan Ovidiu Sabău, a luat prima oară contact cu religia Martorilor lui Iehova în 1992, pe vremea când evolua la formaŢia Feyenoord Rotterdam. El s-a declarat impresionat de misionarismul acestora Şi, când a revenit în România, în 1998, a declarat că îŞi doreŞte să meargă din casă în casă pentru a împărŢi materialele tipărite de fraŢii săi întru credinŢă. Recent, el a fost Ţinta unei glume a patronului Stelei, care a declarat că Rapid nu are nicio Şansă la titlu, întrucât “Iehova te duce la pierzanie Şi în fotbal, Şi în viaŢă”.

 

Puiu Iordănescu, niciun meci fără iconiŢe

 

Un alt ortodox din fotbalul autohton este Anghel Iordănescu, unul dintre cei mai apreciaŢi antrenori ai României, el păstorind “generaŢia de aur”. “Nea Puiu” nu se despărŢea niciodată pe banca tehnică de iconiŢele sale. Înaintea meciurilor, fostul selecŢioner le săruta în repetate rânduri, iar norocul l-a ajutat deseori în carieră, inclusiv la turneul final al CM 1994 din America.

Lasati un raspuns