Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pregătirea clerului în Eparhia Buzăului şi Vrancei

Săptămâna aceasta au început cursurile de pregătire de vară pentru preoţi şi cântăreţii bisericeşti din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Cursurile sunt susţinute la mănăstirile Răteşti şi Ciolanu şi vor dura până la jumătatea lunii august.

În jur de 20 de preoţi de la parohiile din protopopiatele Pârscov şi Pătârlagele din Buzău au început de luni cea de-a patra serie de cursuri de pregătire organizate la Liceul Teologic Ortodox ‘Sfântul Epifanie al Ciprului’ de la Mănăstirea Răteşti.  ‘Preoţii au primit binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a fost prezent luni la oficierea slujbei Sfintei Liturghii săvârşite în paraclisul instituţiei de învăţământ teologic, când au fost deschise şi cursurile de pregătire. Organizate de mai mulţi ani încoace, la iniţiativa şi cu binecuvântarea chiriarhului locului, cursurile se desfăşoară pe parcursul verii, în serii de câte patru zile. Ele au drept scop reîmprospătarea cunoştinţelor teologice dobândite în anii de studii, precum şi uniformizarea liturgică’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Cursurile se desfăşoară după următorul program: în fiecare zi este oficiată Sfânta Liturghie, precedată la momentele potrivite de Utrenie, răspunsurile la strană fiind date de ceilalţi preoţi participanţi la cursuri. În cursul dimineţii sunt susţinute referate care au ca subiect principal teme din actualitatea vieţii bisericeşti, ţinându-se cont şi de faptul că anul 2012 a fost declarat de Sfântul Sinod drept ‘Anul omagial al Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor’.

Cursurile preoţeşti se vor încheia la jumătatea lunii august, urmând ca după Postul Adormirii Maicii Domnului să aibă loc un stagiu de pregătire cu maicile şi surorile din aşezămintele monahale buzoiene şi vrâncene, care sunt rânduite cu cântarea bisericească la strană.

Cursuri de psaltică şi tipic bisericesc

Peste 50 de cântăreţi bisericeşti din parohii din Buzău şi Vrancea participă, în perioada 23 iulie – 3 august 2012, la un stagiu de perfecţionare la Mănăstirea Ciolanu din judeţul Buzău. Cursanţii au fost vizitaţi săptămâna aceasta de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Epifanie, care le-a vorbit despre importanţa acestui stagiu de pregătire înfiinţat din dorinţa de a promova cântarea psaltică omofonă şi pentru uniformizarea cultului bisericesc. ‘Programul zilnic începe la ora şase dimineaţa prin oficierea Utreniei şi a Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind date de cântăreţii bisericeşti. În timpul zilei se desfăşoară cursuri de câte două ore de muzică bisericească şi de tipic, insistându-se pe cântările şi rânduielile cultului divin. Seara, cursanţii participă la slujbele Ceasului IX, Vecerniei şi Pavecerniţei Mici. Desfăşurarea programului este supravegheată de profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău. Evaluarea cursanţilor se face la sfârşitul stagiului, dar şi în mod continuu prin participarea la sfintele slujbe sau în cadrul orelor de curs’, ne-a spus părintele consilier Adrian Ionescu.

Lasati un raspuns