Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ultimul pericol care ne pandeste din spatiu. Furtuna solara care ar putea afecta miliarde de oameni

Daca in ultimul timp oamenii de stiinta ne-au avertizat despre posibilitatea ca foarte curand un meteorit sa loveasca Pamantul, acum acestia ne prezinta o noua amenintare la adresa noastra.

In urmatorii doi ani cercetatorii ne atentioneaza ca exista riscul de a se produce o furtuna solara care sa afecteze retelele electrice, satelitii si liniile de comunicatii pe care ne bazam atat de mult.

Guvernele din toata lumea iau foarte in serios aceasta amenintare. Astfel de lucruri se intampla rar, dar pot avea consecinte catastrofice.“, a explicat Mike Hapgood, specialist in vremea spatiala.

Statisticile arata ca, la fiecare zece ani, posibilitatea ca o furtuna solara majora sa aiba loc este de 12%.

Ultimul astfel de eveniment a avut loc acum 150 de ani, asa ca statele din toata lumea au inceput sa se pregateasca pentru ce e mai rau.

Pericolul vine din partea plasmei incarcate magnetic pe care soarele o elibereaza in timpul asa-numitelor ejectii de masa coronala.

Acele baloane care se sparg la suprafata soarelui trimit in spatiu milioane de tone de gaz care pot “inghiti” Pamantul, fara ca noi sa stim decat cu cel mult trei zile inainte.

Furtunile geomagnetice produse de acestea pot induce curenti puernici in retelele electrice, care sa topeasca pur si simplu transformatoarele.

Cercetatorii sustin ca satelitii pot fi de asemenea afecati sau distrusi de particulele care se deplaseaza prin spatiu cu viteze de sute de kilometri pe secunda.

Un studiu din 2008 al Academiei Nationale de Stiinte din SUA a aratat ca daca intreaga lume ar ramane fara energie electrica, consecintele acestui lucru ar fi devastatoare.

Transportul, comunicatiile, bancile ar avea serios de suferit, iar ce e mai rau, oamenii nu vor mai avea acces la apa potabila si mii de tone de mancare si de medicamente s-ar strica.

Momentan, specialistii din toata lumea asteapta sa vada cum se desfasoara lucrurile si stau 24 de ore pe zi cu ochii pe Soare, fiind gata oricand sa sune alarma daca apare vreun pericol.

Lasati un raspuns