Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cine mai are timp pentru rugăciune?

tata_fiu_rugaciuneVorbind în faţa unui grup de oameni care se îngrămădeau în curtea reşedinţei sale de vară, papa Benedict a ţinut să le atragă atenţia asupra următorului lucru: „rugăciunea zilnică este esenţială pentru mântuire”.
Papa a spus că rugăciunea zilnică îi ţine pe credincioşi deschişi la „vocea Sfântului Duh”, pe când cei care neglijează să facă acest lucru permit să se creeze o distanţă între sufletele lor şi Dumnezeu. Papa a mai adăugat „dacă nu ne rugăm, nu avem nicio scuză, deoarece harul rugăciunii este dăruit tuturor. În consecinţă, dacă nu suntem salvaţi, vina ne va aparţine în totalitate,” citează CatholicCulture. Înainte să încheie, papa le-a mai spus încă o dată să se roage zilnic şi să îşi facă în mod special timp pentru asta în concediu.
Rugăciunea însă nu este doar pentru cei religioşi. Este şi pentru cei care vor să fie sănătoşi. Conform unui studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Washington DC, în colaborare cu cercetătorii de la spitalul Herzog din Ierusalim, riscul crescut de demenţă (inclusiv boala Alzheimer) scade cu 50% în cazul pacienţilor care se roagă regulat. Rezultatul acestui studiu confirmă concluziile studiilor precedente, care demonstraseră că religia joacă un rol principal pentru starea de bine.
Prevenţia se face prin două mijloace. Mai întâi, exerciţiile ce antrenează memoria, precum a ţine minte o rugăciune sau de a păstra în minte câteva motive de recunoştinţă, fac ca îmbătrânirea neuronilor să fie încetinită. În al doilea rând, rugăciunea scade nivelul de stres şi tensiunea arterială, doi dintre factorii de risc ai bolii Alzheimer.

 

Acestea sunt explicaţiile oferite de medici, însă fiecare religie în parte explică în feluri mai mult sau mai puţin asemănătoare beneficiile acestui obicei, prin binecuvântările directe din partea lui Dumnezeu, după cum a menţionat şi papa Benedict. Deşi nu sunt explicaţii care pot fi verificate empiric, ele sunt mai valoroase pentru credincioşii activi decât cele medicale, pentru că sunt validate prin experienţa de credinţă personală.
În multe religii creştine, modelul cu privire la rugăciune este cel al lui Iisus, aşa cum este relatat în Biblie. Iisus se trezea de dimineaţă, cât încă era întuneric afară, părăsea casa în căutarea unui loc liniştit unde se ruga. Relatarea vine cu îndemnul ca fiecare persoană să îi urmeze exemplul, începând dimineaţa cu câteva momente de rugăciune, meditaţie sau studiu.
Doar că în ziua de azi, când locul de muncă, copiii sau prietenii ocupă toate orele din zi, chiar până târziu în noapte, şi asta zi după zi, acest obicei pare mai degrabă un lux de care se bucură doar cei care au timp liber.
Mai mult decât atât, pastorul Stephen Chavez scrie în Adventist Review că rugăciunea de dimineaţă nu ajunge pentru a avea o credinţă întărită, ci trebuie păstrat contactul cu Iisus pe toată perioada zilei. Însă şi el recunoaşte că nu este uşor, nici chiar lui, care după propriile declaraţii nu este „o persoană matinală.” Astfel că atunci când se trezea dimineaţa şi începea să se roage, era distras de gânduri şi idei aleatorii care îi întrerupeau şirul ideilor şi rămânea cu sentimentul că nu este destul de „spiritual.”
O soluţie ar fi ca rugăciunea, meditaţia sau studiul să nu fie primul lucru făcut după trezirea din somn. Prima jumătate de oră ar trebuie petrecută cu pregătirile de serviciu sau pregătirea mesei şi abia după ce trece cu adevărat somnul, se poate începe rugăciunea. O altă idee la îndemână este ca cititul sau studiul de dimineaţă să se facă cu un creion în mână, pentru urmărirea mai uşoară a rândurilor şi totodată o concentrare mai bună.
Dacă totuşi în anumite dimineţi nu este timp pentru acest lucru, pe perioada zilei se poate profita de orice moment liber pentru a recupera. Chavez spune că de multe ori în timpul zilei, când se află în parcare, într-un magazin, în birou, sau în timp ce face jogging, mintea lui este deshisă spre Dumnezeu şi se surprinde singur într-o rugăciune care reflectă circumstanţele în care se găseşte la momentul respectiv.
„Viaţa nu stă în loc. Putem să păstrăm câteva momente liniştite în fiecare dimineaţă înainte ca lucrurile să o ia razna, dar nu putem depinde de aceste momente să ne ţină toată ziua. Trebuie să fim ghidaţi de Cuvântul lui Dumnezeu, să fim constant conectaţi la Iisus şi deschişi spre îndemnurile Duhului Sfânt,” spune Chavez.

Lasati un raspuns