Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Obiceiurile şi interdicţiile de Sfânta Maria “Mare”

Sfânta Maria Mare se prăznuieşte pe 15 august, după un post de două săptămâni. În funcţie de regiuni, există tradiţii care mai de care mai interesante

Adormirea Maicii Domnului este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci şi care dă startul lucrărilor agricole de toamnă. Stuparii gustă din primul fagure de miere. Fetele care doresc să-şi afle ursitul trebuie să ţină în sân o ferigă, să aprindă candela şi să pună flori proaspate la icoana spălată cu flori de busuioc. Fata va avea noroc în dragoste şi va găsi un flăcău gospodar şi iubitor.

 Anumite lucruri sunt total interzise. Nu e bine ca femeile să se tundă şi să arunce părul la gunoi, ca să nu atragă tristeţea şi lacrimile Maicii Domnului. Este interzis să se meargă înapoi, să se aprindă focuri, să nu atragi boala şi nenorocul. Barbaţii n-au voie să-şi dea jos pălăria. Din 15 august, nu mai ai voie să te scalzi în ape curgătoare.

După slujba de la biserică, femeile împart nevoiaşilor faguri de miere, prune şi apă, ciobanii coboară oile de la munte şi bătrânii descântă grădinile şi câmpurile ca păsările să nu distrugă recolta. Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sântă Marie, toamna va fi frumoasă, cu recolte bune. Maica Domnului este considerată protectoarea marinarilor.

De Ziua Marinei, în porturi se organizează festivităţi specifice.

Lasati un raspuns