Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pe 15 august sarbatorim Sfanta Maria Mare si Ziua Marinei

Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare este una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit, relateaza MEDIAFAX.

Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand “a adormit Sfanta Fecioara”.
Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii.

Traditia spune ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, si anume sa duca in Muntele Athonului (Athos) credinta, Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost indeplinita, fiind astfel savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer.

In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari.

Bucurestenii, de exemplu, se vor putea plimba gratuit cu vaporasul pe lacul Herastrau, miercuri, de Ziua Marinei, eveniment cu ocazia caruia Administratia Lacuri Parcuri Agrement Bucuresti (ALPAB) organizeaza mai multe manifestari.

In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare este considerata “a mortilor”, fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume.

La sarbatoarea Sfintei Marii se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerandu-se ca apoi sunt bune de leac.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului prefateaza deschiderea sezonului de nunti (16 august-14 noiembrie), inceperea targurilor si iarmaroacelor de toamna, a praznicelor de pomenire a mortilor.

Lasati un raspuns