Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Este libertatea religioasă necesară pentru ca celelalte libertăţi să existe?

libertatea_religioasa_si_celelalte_libertati (Foto.: awolau.org)Cine priveşte imaginea de ansamblu, lumea împărţită între o societate copleşită de prea multă democraţie şi un orient totalitar care începe, pe alocuri şi forţat, să simtă gustul libertăţii, poate considera că în unele părţi ale lumii libertatea de expresie, egalitatea şi libertatea religioasă nu au valoare.

Pe de o parte, în ţările creştine libertatea religioasă există, este respectată împreună cu o paletă întreagă de alte libertăţi.  Pe de altă parte, popoare întregi care nu îmbrăţişează creştinismul nu cunosc libertatea religioasă. A fi creştin într-o ţară atee sau musulmană vine împreună cu asumarea unor riscuri: închisoare, persecuţie şi chiar moarte.

 

De aceea, creştinii din asemenea ţări se pot întreba, pe drept cuvânt, dacă libertatea religioasă este necesară pentru ca celelalte libertăţi să existe, sau nu. Depinde ea de celalalte sau procesul este chiar invers?

 

Mai întâi, ce este libertatea religioasă?

 

Libertatea religioasă reprezintă o serie de reglementări care protejează dreptul public şi privat de a te manifesta religios potrivit cu convingerile personale. Mai mult decât o definiţie, libertatea religioasă derivă, potrivit unor studii recente, din căutarea personală a fiecărui om a ceva /Cineva mai presus.

 

Atât istoria, cât şi studiile moderne au adus dovezi convingătoare că libertatea religioasă nu poate exista în absenţa celorlalte libertăţi şi, totodată, ea derivă din mecanismul democratic. Cu toate acestea, libertatea religioasă este în deficit, întrucât 70% dintre popoarele lumii trăiesc în state în care libertatea religioasă este limitată în măsură mare şi foarte mare, potrivit unui sondaj realizat de PEW Forum On Religion and Public Life.

 

Răspunsul afirmativ – modelul democratic american

 

Dacă analizăm modelul american, suntem înclinaţi să răspundem afirmativ la întrebare. Ţara care este însăşi leagănul democraţiei a scris Constituţia, având în minte că omul îşi poate îndeplini obligaţiile faţă de Dumnezeu doar atunci când este o fiinţă liberă.

 

La aceasta se adaugă numeroase studii sociologice (între care şi cele ale lui Brian Grim şi Roger Finke) care demonstrează corelaţia statistică între libertatea religioasă şi prezenţa celorlalte libertăţi, care asigură, împreună, longevitatea democraţiei. Totodată, libertatea religioasă este asociată cu dezvoltarea umanităţii şi absenţa extremismului religios agresiv.

 

Nu mai departe decât în ultimele luni, discuţia despre libertatea religioasă şi respecarea ei l-a avut în centru pe însuşi preşedintele Statelor Unite. La sfârşitul lunii iunie, planul de sănătate propus de Obama (care obligă instituţiile afiliate religios să acopere cheltuielile pentru contraceptivele angajatelor) a fost declarată constituţională. Ce înseamnă aceasta? Cu toate că Obama a intenţionat să ofere mai multor femei dreptul şi accesul gratuit la mijloace contraceptive, femeile creştine care nu sunt de acord cu avortul (pastila de a doua zi) sau contracepţia rămân, paradoxal, cu mai puţine drepturi.

 

În plus, instituţiile religioase ce refuză să ofere femeilor asemenea servicii, vor fi amendate zilnic cu 100 de dolari pentru fiecare angajată, ceea ce va duce la dispariţia altor servicii sociale (precum mesele pentru săraci şi spitalele creştine).


Atunci când răspunsul este nu

 

Mai mult decât un cadru politic şi social în care libertatea religioasă se poate naşte şi dezvolta, religia şi libertatea religioasă se nasc în adâncul inimii omului. Libertatea religioasă este o condiţie fără de care nu poate exista trăirea liberă.

 

Însă atunci când ceea ce crede cineva este îngrădit atât la nivel de expresie, cât şi la nivel de acţiune al acelor credinţe religioase, atunci celelalte drepturi şi libertăţi îşi pierd însemnătatea. Aşadar, într-un sens concret, toate fiinţele umane depind de libertatea religioasă.

Lasati un raspuns