Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Care sunt cele mai frecvente cauze primare ale infertilitatii?

Infertilitatea reprezinta o problema a societatii actuale ce nu ar trebui ignorata. Desi in Romania nu exista statistici de incredere privind procentul persoanelor infertile calculat la total populatie de varsta reproductiva, se estimeaza ca acest procent depaseste 15%.

Conform statisticilor din alte tari, coroborate cu analiza cauzelor, opinia conform careia o parte importanta dintre factorii ce cauzeaza infertilitate sunt strans legati de fenomene si tendinte caracteristice societatii moderne capata tot mai multi adepti in randul medicilor de specialitate si cercetatorilor.

Iata care sunt, conform specialistilor in domeniu, principalele cauze primare ale infertilitatii (in ordinea prezentata):

5) Contactele sexuale neprotejate, cu parteneri ocazionali (ele pot sa cauzeze boli cu transmitere sexuala care sa conduca si la infertilitate);

4) Cauzele de natura genetica;

3) Alimentatia nesanatoasa care favorizeaza dezechilibrele hormonale, imbatranirea prematura si scaderea imunitatii (scaderea imunitatii faciliteaza instalarea bolilor infectioase fara transmitere sexuala). Este vorba despre aditivii nocivi, unele substante de crestere si antibiotice utilizate in industria agroalimentara;

2) Stresul, suprasolicitarea psihica si fizica (acestea conduc uneori la dezechilibre hormonale severe);

1) Fumatul excesiv.

Este important sa constientizati faptul ca, dintre acesti 5 principali factori primari ai infertilitatii, doar cel de natura genetica scapa totalmente controlului nostru.

Liviu Deculescu

Lasati un raspuns