Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Pussy Riot 2.0: atac la Biserica Catolică

pussy_riot_revolte_in_doua_biserici (Foto: guardian.co.uk)Cazul „Pussy Riot” este unul din cele mai strălucite exemple a aplicării dublelor standarde de către instituţiile occidentale. Profanarea unor simboluri religioase, un caz ce este sancţionat în orice ţară europeană, este transformată într-o campanie politică şi antibisericească ce ia amploare atât în Rusia, cât şi în Europa.

 

Ştirea care ţine astăzi prima pagină a cotidianelor din lumea întreagă anunţă plecarea din Rusia şi stabilirea într-o ţară deocamdată necunoscută a două dintre membrele grupului punk Pussy Riot, de teama consecinţelor. Cel mai probabil, ţara aleasă este una care nu are un acord de extrădare cu Rusia. Anunţul a fost făcut de formaţia Pussy Riot pe contul oficial de Twitter: „Două dintre membrele trupei noastre au reuşit să fugă din ţară şi să scape astfel de ancheta judiciară. Ele vor recruta feministe din străinătate pentru a organiza noi acţiuni”, relatează ediţia electronică a cotidianului Le Figaro.

 

Pe 17 august, trei cântăreţe din acest grup, alcătuit exclusiv din femei, au fost condamnate la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” şi „incitare la ură religioasă”. Imediat după condamnare, poliţia moscovită a anunţat că a ordonat căutarea celorlalte membre ale trupei Pussy Riot.

 

Cele trei cântăreţe au participat la o „rugăciune punk” în Catedrala Hristos Mântuitorul, din Moscova împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. Atunci, ele au invocat-o pe Fecioara Maria, rugând-o „să îl alunge pe Putin” (de la putere, n.r.), însă au fost evacuate rapid din catedrală de agenţii de securitate.

 

Pedeapsa a atras numeroase critici din străinătate faţă de guvernul rus. Atât organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, cât şi numeroşi artişti de prim rang precum Madonna, Yoko Ono, Sting şi Paul McCartney consideră că în spatele acestei condamnări se află motive politice.

 

Episodul întâi: Biserica Ortodoxă Rusă

 

Recent, ersoane necunoscute au distrus patru cruci ortodoxe în mai multe oraşe ale Rusiei. Trei cruci au fost culcate la pământ în regiunea Cheliabinsk şi una în regiunea Archangelsk Region, în nordul Rusiei. Crucea ridicată la Arkhangelsk a fost ridicată în memoria victimelor represiunii politice. Cele patru distrugeri au fost revendicate de gruparea Femen.

 

„Incidentul vine în contextul unor episoade similare în ţară, în ultimele luni, o adevărată isterie anti-biserică, care atacă autoritatea şi sfinţenia bisericii”, a declarat preotul local Hegumen Feodosy, pentru Russia Today.

 

Zilele trecute, reprezentanţi ai aceleaşi mişcări feministe – renumită în toată lumea pentru acţiunile de protest cu adevărat şocante – au tăiat o cruce din Kiev cu drujba, ca urmare a nemulţumirii legate de sentinţa primită de cele trei tinere cântăreţe.

 

Episodul al doilea: Biserica Catolică Germană

 

În cele numai şase luni de la protestul din Catedrala Hristos Mântuitorul au mai avut loc deja două puneri în scenă asemănătoare. Primul incident a avut loc la mijlocul acestei luni, când un profesor finlandez a încercat să repete episodul Pussy Riot din Rusia, în Catedrala Ortodoxă din Helsinki, în semn de protest pentru arestarea celor trei fete din Rusia.

 

Din păcate pentru profesor, demersul său a fost împiedicat, ca urmare a faptului că preoţii au aflat de plan. Nici profesorul, nici cele două femei cu măşti care ar fi trebuit să intre şi să dea glas revoltei, nu au reuşit să intre în catedrală. Se pare că preoţii au fost anunţaţi de credincioşii care au citit pe pagina de Facebook a profesorului, ce intenţiona acesta să facă.

 

În schimb, Biserica Catolică Germană nu a reuşit să facă prea multe atunci când Catedrala Catolică din Koln a fost asaltată de trei protestatare. Acestea au intrat în lăcaşul de cult cu măşti pe faţă şi au strigat sloganuri, au distribuit fluturaşi şi au început să cânte muzică punk. În cele din urmă, cele trei au fost scoase din catedrală, arestate şi riscă trei ani de închisoare.

 

„Libertatea de expresie nu trebuie să fie pusă mai presus de libertatea religioasă”, a declarat protopopul catedralei pentru publicaţia Frankfurter Rundschau, şocat de incident. Episcopul aceleaşi catedrale a promis că va adăuga cazul fetelor pe lista de rugăciune publică a lăcaşului de cult.

Lasati un raspuns