Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Secretele mumiei din SIBERIA. Descoperirea care i-a ULUIT pe arheologi

Mumia unei “prinţese” siberiene, care a murit în urmă cu 2500 de ani, stârneşte interesul oamenilor de ştiinţă ruşi, scrie Daily Mail. Aceştia au remarcat cu surprindere eleganţa femeii care trăia într-o regiune îndepărtată şi relativ izolată a lumii. Mumia a fost găsită pe platoul Ukok, casă a culturii Pazyryk.

A fost descoperită în Munţii Altai, a murit în urmă cu 2500 de ani, dar este încă foarte elegantă. Mumia unei “prinţese” din Siberia este atent cercetată de oamenii de ştiinţă ruşi, uimiţi de cât de bine a fost păstrat trupul neînsufleţit în stratul de gheaţă, arată Siberian Times.

Cercetătorii au descoperit “accesoriile cosmetice” ale femeii. printre acestea: o perie făcută din păr de cal şi un fragment dintr-un instrument ce pare a juca rolul creionului dermatograf de azi. Oamenii de ştiinţă au găsit şi o pulbere care se aplica pe faţă.

Analiza trupului şi a mormântului a arătat că, deşi locuia într-o regiune îndepărtată de civilizaţie, în sudul Siberiei, femeia avea acces la mărfurile venite din China, India, Iran sau Mediterana. Ea alegea materiale diverse, provenite din mai multe culturi, în vreme ce “îşi fabrica un stil propriu”.

“Rochia exotică a prinţesei s-a dovedit a fi neobişnuită şi unică, într-un mod pe care nu l-am fi bănuit”, a declarat profesorul Natalia Polosmak.

Lasati un raspuns