Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

NOU! Adeverinţa bisericească de abstinenţă la alcool.”Se eliberează pentru a-i servi la locul de muncă”

Ai probleme la locul de muncă din cauza băuturii? Şeful te-a ameninţat că te dă afară dacă nu renunţi la alcool? Ai promis şi iar ai făcut-o lată, iar patronul şi-a pierdut încrederea în tine? Mai e o soluţie: jurământul în faţa duhovnicului!

Pe bază de legământ de abstinenţă, preoţii ortodocşi din judeţul Suceava eliberează adeverinţe ce le folosesc alcoolicilor la locul de muncă.

Până în prezent, această metodă s-a dovedit infailibilă, argumentează părintele Constantin Capră, de la Parohia Sfiinţii Mihail şi Gavril, din satul Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi.

„Încă nu am avut niciun caz de încălcare a jurământului. Ce aş face dacă s-ar întâmpla? Cred că l-aş chema şi l-aş dezlega de jurământ. Aşa s-a mai întâmplat cu cei legaţi de jurăminte pentru alte probleme, ei vin să se spovedească, iar eu le citesc rugăciunea de dezlegare pe loc”, explică părintele Capră.

Preotul ne-a explicat şi cum se desfăşoară ceremonia legământului de abstinenţă: „Eu nu îi forţez să jure. Vin la mine bărbaţi chiar şi din alte parohii, din proprie iniţiativă, sau trimişi de soţii, ca să nu divorţeze, sau de Poliţie, atunci când fac prostii după băutură, sau de patroni. Eu ce pot să fac? Trebuie să îi ajut. Şi-atunci, ei fac legământ, în faţa altarului, că renunţă la băutură şase luni sau un an”.

Eliberarea de adeverinţe bisericeşti pe bază de jurământ, care să servească la locul de muncă, nu este o procedură instituită de Patriarhia Română, dar Biserica nu o repudiază. O persoană care ne-a răspuns la numărul de telefon al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţiului, fără a-şi declina identitatea, ne-a spus că situaţia este cunoscută, fiind prezentată de un post local de radio, dar că nu a fost discutată de conducerea forului bisericesc.

Lasati un raspuns