Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

NOI CARICATURI cu profetul Mohamed, publicate în Franţa

O revistă de satiră din Hexagon a publicat, în numărul său de miercuri, o nouă serie de caricaturi ale Profetului Mohamed. Publicarea caricaturilor vine imediat după valurile de proteste şi violenţe din multe state musulmane, provocate de un film în care profetul este prezentat ca o persoană cu comportament deviant. Într-una dintre aceste manifestări violente şi-a pierdut viaţa ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens, şi alţi trei oficiali americani, ucişi în urma unui atac al militanţilor islamişti asupra clădirii consulatului american din Benghazi.

În unele dintre caricaturile publicate de revista Charlie Hebdo, Profetul Mohamed apare dezbrăcat. Înainte de publicarea desenelor, preşedintele francez Francois Hollande ceruse publicaţiilor să se abţină de la astfel de materiale de presă, mai ales în contextul tensionat creat de filmul “Inocenţa Musulmanilor”.

Miercuri, un dispozitiv impresionant de poliţişti a fost trimis în faţa redacţiei revistei, pentru a preveni eventualele violenţe. Birourile revistei au fost ţinta unui atac cu bombă în noiembrie 2011, imediat după publicarea unui număr plin de articole ironice faţă de victoria islamiştilor în alegerile din Tunisia.

Redactorul-şef al revistei, Stephane Charbonnier, a spus că imaginile “îi vor şoca numai pe cei care vor să fie şocaţi”, scrie New York Times. Organizaţiile musulmane din Franţa au condamnat dur publicarea caricaturilor, spunând că, din păcate, este posibil ca reacţiile violente să apară în curând.

În 2006, atunci când un cotidian danez publica o serie de caricaturi controversate cu profetul Mohamed, revista Charlie Hebdo a preluat imaginile.

Lasati un raspuns