Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Iadul şi Raiul din manualele de religie

iadul_si_raiul_in_manualul_de_religie (Foto: evz.ro)Nemulţumirile dinainte de începutul fiecărui an şcolar, legate de slaba pregătire a profesorilor şi condiţiile proaste de învăţământ din şcoli pălesc zilele acestea, în faţa unui scandal despre conţinutul manualelor de religie. Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR), o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, a cerut Ministerului Educaţiei să retragă „de urgenţă” autorizarea manualelor de religie care promovează intoleranţa religioasă şi care agresează psihic copiii, prin repetarea obsesivă a temelor despre „păcat”, „iad” şi „diavoli”.

 

Asociaţia contestă patru manuale de religie pentru clasele I-VIII şi unul de istorie pentru clasa a V-a. Toate acestea, spune ASUR, ar trebui retrase din şcoli, pentru că promovează o morală greşită. Totodată, organizaţia a cerut Ministerului Educaţiei să retragă de urgenţă autorizarea acestor manuale şi să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor, potrivit unui comunicat de presă.

 

Mărul discordiei

 

Între subiectele abordate de manuale şi contestate de ASUR sunt Iadul şi Raiul, dar şi vindecările miraculoase, faptele bune şi respectarea celor 10 porunci. Raiul şi Iadul sunt descrise folosind termenii „plângerea şi scrâşnirea dinţilor”, „drepţii se răcoresc, păcătoşii ard” sau „drepţii mângâiaţi de Mântuitorul, păcătoşii chinuiţi de îngerii cei răi.”

 

În ceea ce priveşte calea prin care cineva poate ajunge în Rai sau în Iad, unul dintre manualele de clasa I arată, sub titlul „fapte rele”, mai mulţi copii care se caţără în copaci sau care se joacă în stradă cu o minge, iar ca urmare a acestor fapte pozele arată o fetiţă pe patul de spital şi mai mulţi copii călcaţi de maşină.

 

Totodată, cei mici învaţă la şcoală că este păcat să porţi la gât altceva decât sfânta cruce, dar şi că seceta este adusă de păcatul neascultării. Tot în manualul de religie scrie că în zilele de sărbătoare este păcat să mergi în altă parte decât la biserică.

 

„Adam şi Eva au pierdut prietenia cu Dumnezeu” şi „fiecare om se naşte cu păcatul strămoşesc” sunt doar câteva din frazele pe care trebuie să le înveţe copiii, chiar din clasa pregătitoare, se mai arată în comunicat.

 

„Gândiţi-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în Iad. Gândiţi-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învaţă la şcoală că seceta, inundaţiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârşirii păcatelor’. Gândiţi-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală trebuie ‘să cheme preoţii Bisericii’ şi să se ungă cu ‘ulei sfinţit’. Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea şi sprijinul Ministerului Educaţiei!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

 

Acesta nu este prima iniţiativă a ASUR îndreptată împotriva comunităţii religioase. În urmă cu doi ani, ASUR a militat pentru taxarea cultelor şi restricţionarea finanţării lor de către stat, prin campania „Nu-ţi lăsa banii în plata Domnului”. În februarie 2011, ASUR a lansat campania „Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”, prin care se dorea informarea părinţilor cu privire la „riscurile la care sunt expuşi copiii lor odată cu îndoctrinarea religioasă şi cu privire la mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru evitarea acestui fenomen”.

 

Ce spune BOR

 

În replică, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române spun că membrii Asociaţiei încearcă să deformeze de fapt realitatea. Patriarhia Română dezaprobă „afirmaţiile tendenţioase” ale ASUR, privind manualele de religie pentru anul şcolar 2012-2013, susţinând că ONG-ul promovează intoleranţa faţă de religie. În plus, reprezentanţii BOR afirmă că ASUR ignoră faptul că cei mai mulţi dintre autorii manualelor de religie sunt ei înşişi părinţi care îşi iubesc copii, iar campania ASUR este străină de spiritualitatea românească.

 

„Manualele de religie respectă toate normele în vigoare. Copiii sunt educaţi în spiritul valorilor autentice. Ce înseamnă adevărul, dreptatea, binele, frumosul şi toate celelalte”, este de părere părintele Constantin Stoica.

 

În comunicatul de presă emis de Patriarhie se mai afirmă că ASUR se referă constant numai la cele 18 manuale care aparţin cultului creştin-ortodox (din totalul de 45), prin scoaterea din context a unor enunţuri. Prin aceasta, Patriarhia Română notează că ASUR îşi „arogă în mod discutabil calitatea de reprezentant al societăţii civile, deformează în mod constant realitatea şi promovează intoleranţa faţă de religie” prin reluarea obsesivă la începutul fiecărui an şcolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.

 

În opinia Patriarhiei Române, „problema ASUR nu este atât calitatea manualelor de religie, ci prezenţa orei de religie în şcoli şi poate (…) chiar prezenţa lui Dumnezeu în viaţa oamenilor!”.

Lasati un raspuns