Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mister paranormal dezlegat: De ce vindecatorii vad aura?

aura, sinestezieStiinta moderna dezvaluie rand pe rand, secretele lumii mistice, confirmand fpatul ca omul este in fapt, o fiinta extraordinara.

Sinestezia…

O echipa de cercetatori de la universitatea Granada din Spania a descoperit ca majoritatea indivizilor care sustin ca pot vedea aura oameilor – si pe care in mod traditional ii numim “vindecatori” – traiesc de fapt un fenomen neuropsihic ce este cunoscut sub numele de “sinestezie”.

Noul studiu, publicat in Jurnalul Consciousness and Cognition, explica pentru prima data fenomenul ezoteric al aurei, adica un presupus camp de energie luminoasa care radiaza si care inconjoara o persoana, precum o aura si este imperceptibila pentru majoritatea fiintelor umane.

Neurologia arata ca sinestezia se manifesta ca legaturi sinaptice incrucisate ce se petrec in creierul oamenilor ce prezinta astfel de capacitati.

“Aceste conexiuni extraordinare ii ajuta pe sinestezi sa stabileasca anumite conexiuni intre zone ale creierului care in mod normal nu sunt interconectate”, spune profesorul Gómez Milán, conducatorul acestui studiu. „Foarte multi <<vindecatori>> care pretind ca pot vedea aura oamenilor prezinta astfel de activitati cerebrale”.

In alte cuvinte acesti oameni prezinta legaturi sinaptice diferite, de cele ale oamenilor “normali”. Astfel, in cadrul procesului sinestezic, regiunile creierului care sunt responsabile pentru procesarea fiecarui stimul senzorial sunt foarte intens interconectate.

Sinestezia este un fenomen neuropsihologic care presupune un amestec intre simturi. In cadrul procesului de sinestezie, regiunile creierului care sunt responsabile pentru procesarea fiecarui stimul senzorial sunt foarte intens interconectate. In acest mod, oamenii cu aceasta capacitate pot vedea, auzi sunte sau simti gusturi sau pot sa asocieze o anumita persoana cu o anumita culoare, iar conexiunile neuronale responsabile pentru identificarea acestor trairi se produc simultan.

 

Ce este de fapt puterea vindecarii?

„Dar nu in mod neaparat toti vindecatorii au capacitati sinestezice, desi fenomenul este des intalnit printre ei”, explica cercetatorii. „Cam aceleasi trairi le experimenteaza si artistii sau pictorii, de exemplu”.
In cadrul acestui studiu, cercetatorii au intervievat cuonoscuti vindecatori ca Esteban Sánchez Casas, care mai este cunoscut si ca El Santón de Baza.

„Foarte multe persoane ii atribuie lui El Santón o multime de abilitati paranormale, cum ar fi capacitatea sa de a vedea aura, dar de fapt este un caz clar de sinestezie”, spune cercetatorul Gómez Milán.

Echipa sa de oameni de stiinta a aflat ca El Santón prezinta sinestezie chip-culoare, adica zona creierului care este responsabila cu recunoasterea chipurilor este interconectata cu cea responsabila pentru procesarea culorilor; atunci cand o persoana este capabila sa vada si sa simta cum o alta persoana sufera sau este supusa unei dureri, se produce o sinestezie de tip atingere-oglinda”; de asemenea empatia crescuta, adica abilitatea de a simti ceea ce simte cealalta persoana este tot o forma de sinestezie.

Acest fenomen este o capacitate care ii ajuta pe sinestezi sa conecteze mai bine cu oamenii, cu sentimentele lor si cu tot ceea ce traiesc. Ei pot decodifica emotii si pot sa „citeasca” durerea.

Unii vindecatori au abilitatea si atitudinea de a-i face pe ceilalti sa creada in puterea lor de a vindeca alti oameni, dar de multe ori, „puterea” lor inseamna deceptie fiindca sinestezia nu este o putere extrasenzoriala ci o perceptie subiectiva si in acelasi timp diferita de comun si imbogatita de simbolistica mistica, a realitatii.

Vindecatorii au practic capacitatea de a-i ajuta pe oameni sa isi acceseze forta proprie de vindecare, iar actiunea lor este mai degraba un „efect Placebo”.

Cu toate acestea, astfel de studii demonstreaza ca fiinta umana este fascinanta si ca mintea umana este capabila de mult mai mult, decat am putea crede. Alte studii efectuate de neuropsihologi au atestat faptul ca un om normal nu isi foloseste decat 16% din capacitatea sa neuronala.

Lasati un raspuns