Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhia: Statul asigura aproape 60% la salariile personalului clerical si neclerical

Statul asigura aproximativ 60% la salariile personalului clerical si neclerical, iar restul acestora, comparabile cu cele ale profesorilor din preuniversitar, si impozitele, asigurarile de sanatate si cele sociale sunt platite din fondurile proprii ale bisericilor, anunta Patriarhia Romana, transmite MEDIAFAX. 

“Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor, comparabile cu cele ale profesorilor din Invatamantul preuniversitar, impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti. Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept”, arata Patriarhia, intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit institutiei de cult, sumele platite de unitatile bisericesti pentru plata impozitelor si asigurarilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depasesc valoarea contributiilor la salarii primite de la bugetul de stat.

“Astfel, in fiecare luna valoarea totala a contributiilor la salariile personalului din Administratia patriarhala este de 557.472 lei, iar suma platita de Patriarhia Romana la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurari de sanatate si contributii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul ca ceea ce se primeste de la bugetul de stat sub forma sprijinului salarial se intoarce la bugetul public prin plata impozitelor si a contributiilor sociale aferente”, a precizat sursa citata.

De asemenea, dintre cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 dintre cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica.

Lasati un raspuns