Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preotul român din Ibiza care le-a sfinţit casele lui Nicu Gheară şi Gică Popescu e nevoit să lucreze şofer pe vidanjă ca să aibă bani de chirie. Impresionanta poveste de viaţă a părintelui Mihai

Preotul român din Ibiza care le-a sfinţit casele lui Nicu Gheară şi Gică Popescu e nevoit să lucreze şofer pe vidanjă ca să aibă bani de chirie. Impresionanta poveste de viaţă a părintelui MihaiFascinanta “Insulă a Plăcerilor”, Ibiza, are şi o parte mai puţin însorită. Dincolo de vilele de lux ale milionarilor şi ale cluburilor strălucitoare sunt şi oameni modeşti, iar mulţi dintre ei sunt de-ai noştri. Aproape patru mii de români lucrează şi trăiesc în Ibiza fără să aibă vreo legătură cu lumea bună din staţiune. Ei sunt păstoriţi” de preotul Mihai Şeman, de la Parohia “Sfinţii Trei Ierarhi” din Ibiza şi Formentera.

Ibiza, "insula plăcerilor", este locuită de aproape patru mii de români care au drept de muncă şi şedere acolo

Ibiza, “insula plăcerilor”, este locuită de aproape patru mii de români care au drept de muncă şi şedere acolo
Părintele Mihai, la slujba oficiată pentru comunitatea din Formentera

Părintele Mihai, la slujba oficiată pentru comunitatea din Formentera

Mai multe personalităţi sau oameni de afaceri din România şi-au cumpărat case în Ibiza sau în Palma de Mallorca, printre ei numărându-se Gică Popescu, Hagi, Nicu Gheară sau mai puţin cunoscutul Andrei Şerban zis “Aurică Paloma” din Sibiu. În “Insula Plăcerilor” ei merg la relaxare şi distracţie şi nu iau legătura cu românii de-acolo. Patru mii de concetăţeni de-ai noştri au drept de muncă şi şedere în Ibiza şi câştigă între 600 şi 1.300 de euro pe lună. Domeniile de activitate sunt limitate – au de lucru în sezon în hoteluri, restaurante sau cluburi şi iarna în construcţii, curăţenie sau ca personal administrativ în câteva pensiuni deschise tot anul. Ei se cunună sau îşi botează copiii la Parohia Românească Ortodoxă “Sfinţii Trei Ierarhi”, la cârma căreia se află de zece ani părintele Mihai Şeman. Originar din Satu Mare, preotul consideră Ibiza a doua sa casă şi spune mândru că a botezat până acum cinci sute de copii de români stabiliţi acolo. El este cel care le-a sfinîit casele lui Nicu Gheară şi lui Gică Popescu. De altfel, primul l-a şi susţinut financiar o bună bucată de timp. Condiţiile de trai ale preotului nu sunt uşoare. Biserica, situată în zona istorică a Ibizei, este închiriată de la catolici pentru câteva sute de euro pe lună. Casa parohială în care locuieşte cu familia sa costă 800 de euro, bani pe care nu are cum să îi achite din salariul lunar (cu carte de muncă) pe care îl primeşte de la Patriarhia Română şi care este de 175 de euro. În aceste condiţii, părintele Şeman este obligat să muncească. Şi o face. Zi de zi, de luni până vineri, are două servicii. Primul e de şofer pe maşina de vidanjă. Lucrează şase ore pe zi, pentru 6 euro pe oră. Face o pauză şi apoi merge la al doilea job. “După-amiază mă duc la o familie de spanioli care au curte, grădină şi solar şi sunt sluga lor. Fac grădinărit, fac ce trebuie. Iau opt dolari pe oră de aici. Fac asta ca să pot trăi”, a mărturisit pentru cancan.ro, părintele Mihai. Aceste lucruri nu îl supără însă. “Ce este trist e că este o mare ruptură între noi, cei care trăim în Ibiza, şi românii care vin în vacanţă sau au case aici. Este o răceală care ne întristează, mai ales că noi suntem destul de organizaţi, avem şi o asociaţie culturală românească. Oricum, vreau să vă mulţumesc că aţi sunat şi că nu ne-aţi uitat”, a mai spus părintele.

Lasati un raspuns