Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Martiriul Sfantului Apostol Toma cinstit la Biserica Toma Cozma din Iasi

La Biserica Toma Cozma din Iasi, Sfantul Apostol Toma va fi cinstit prin rugaciuni speciale. Astfel, vineri, 5 octombrie, incepand cu ora 18.00, va fi oficiata Slujba Vecerniei, iar sambata, 6 octombrie, incepand cu ora 8.00, Slujba Utreniei si a Sfintei Liturghii.

„Prin randuiala dumnezeiasca, – explica PC Parinte Paroh Mihai Margineanu –, atunci cand Mantuitorul vine sa se arate inviat ucenicilor Sai, Toma nu era de fata. Si acestia i-au spus: L-am vazut pe Domnul, Dar el le-a zis:  „Daca nu voi vedea eu in mainile Lui semnul cuielor si daca nu-mi voi pune degetul meu in semnul cuielor si daca nu-mi voi pune mana mea in coasta Lui nu voi crede”. (Ioan 20, 25). Una dintre cantarile care se rosteste in cadrul Slujbei Utreniei arata ca buna a fost indoiala de atunci a lui Toma pentru noi cei de astazi, ca sa credem. De aceea, desi uneori noi il sanctionam pe Sfantul Apostol Toma, numindu-l pe nedrept „Toma necredinciosul”, de fapt, ceea ce ne reveleaza acest moment este realitatea Invierii Mantuitorului Iisus Hristos pusa in evidenta prin marturisirea lui Toma, careia Biserica i-a dedicat sarbatoarea unei duminici, a doua după Pasti. Iar ca persoana, Sfantul Toma este cinstit in ziua de 6 octombrie.

Sfantul Apostol Toma – a mai adaugat PC Parinte Paroh Mihai Margineanu – ramane cunoscut ca patron si ocrotitor al constructorilor, al celor ce calatoresc si mai cu seama patron si ocrotitor al tuturor celor care se straduiesc sa aprofundeze credinta. Pentru ca gestul acesta de indoiala al Sfantului Apostol Toma ni-l revela ca pe un om curajos, si pentru a cunoaşte, dar si a afirma credinta. 

Lasati un raspuns