Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Înmormântare ca pe timpul războiului la Iași. 40 de cadavre, într-o groapă comună

40 de cadavre abandonate la IML Iași de către familii au fost înmormantate într-o groapă comună din cimitirul comunei Miroslava. Printre acestea s-au aflat 8 copii dar și persoane necunoscute. Slujba de înmormântare a fost ținută la biserică „Sf. Nectarie” din Iași în prezența a peste 2000 de ieșeni. Un sobor de 12 preoți condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a rugat pentru liniștea sufletelor celor abandonați mai mult de o oră. Cele 40 de sicrie au fost așezate în curtea bisericii, care s-a umplut ulterior până la refuz de cei care au vrut să asiste la slujbă.

Întreaga zonă din jurul bisericii a fost aproape blocată de ieșenii care nu au mai încăput în curte, mulți dintre ei urcând și pe pasarela dinspre Alexandru de unde au avut o vizibilitate mai bună. Toate cele 40 de sicrie au fost acoperite cu cruci prosoape și coroane iar oamenii prezenți la slujbă au primit mii de prosoape, lumânări și sticle cu apă.

„Cuvintele sunt neputicioase în a exprima ce se întâmplă văzând aceste sicrie acoperite cu cruci și știind că în interiorul lor se află trupuri omenești. Ne arată unde suntem ca oameni, ca societate, că lumea este răvășită, trăiește în confuzie. Sunt oameni care nu au pe nimeni să îi îngroape iar acesta este un mare semn de întrebare. S-a încercat mult găsirea familiilor, au fost căutate luni la rând, unele au fost găsite, dar degeaba. Astăzi au parte de îngropăciune creștinească iar sufletele lor se bucură acum că și pentru ei este spusă rugăciunea de așezare în mormânt. Imaginea această trebuie ținută minte pentru totdeauna”, a predicat IPS Teofan.

Lasati un raspuns