Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Le-a tăiat părul deoarece nu purtau vălul islamic

O profesoară din Egipt a fost concediată după ce a tăiat părul a două eleve de 12 ani care nu purtau vălul islamic, relatează Reuters. Actul a fost condamnat drept o încălcare a drepturilor omului de către o organizație care luptă pentru drepturile femeilor.  Profesoara de științe Iman Abu Bakr Kilany, care poart totodată ă un văl islamic total, a declarat că a fost concediată de instituția la care lucra în orașul sudic Luxor în urma mai multor plângeri venite din partea rudelor fetelor. Cele două eleve erau singurele din clasă care nu purtau vălul islamic.

„Totul a început ca o glumă când le-am spus fetelor că am să le tai părul dacă nu poartă văluri”, a declarat Kilany pentru Reuters. „Miercurea trecută, unul dintre elevii mei băieți mi-a amintit și mi-a dat niște foarfece din ghiozdanul lui, pe care le-am folosit pentru a tăia bucăți mici din părul fetelor”, a completat ea.

Deși aparent a fost un act simbolic, incidentul a fost văzut drept cel mai recent exemplu de impunere a valorilor musulmanilor ultraortodocși asupra celorlalți cetățeni din Egipt, un stat guvernat în prezent de islamiști, mai notează agenția.

„Fără exagerare, credem că mulți dintre islamiștii ultraortodocși se simt mai îndreptățiți acum – după ce Frăția Musulmană a ajuns la putere – să își impună vederile stricte asupra societății”, a declarat activistul pentru drepturile omului Gamal Eid.

Multe femei egiptene poartă vălul islamic, deși erudiții musulmani ai țării spun că ar trebui purtat doar voluntar. Această vedere este împărtășită de Frăția Musulmană, grupul care l-a propulasat la putere pe președintele Mohamed Mursi în iunie 2012.

Kilany a mai declarat că le-a rugat pe elevele sale să își pună vălul deoarece așa ar trebui să facă toate fetele de peste zece ani: „Tradițiile noastre religioase impun acest lucru”, a adăugat ea.

Consiliul Național pentru Femei a condamnat faptele profesoarei, spunând că actul său „încalcă dreptul egiptean, drepturile omului și pe cele ale copilului”.

În timp ce Mursi și administrația sa au declarat în mod repetat că nu vor încerca să impună un cod islamic strict în Egipt, creșterea în popularitate a mai multor grupuri islamiste i-a alarmat pe egiptenii cu vederi mai seculare, precum și pe creștinii din Egipt.

După ce a fost concediată, Kilany a primit o slujbă în administrație și a fost sancționată cu tăierea salariului pe o lună.

Lasati un raspuns