Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Eveniment: Muzica bizantina ascunsa printre manuscrisele Bibliotecii Academiei Romane.

Asociatia Nectarie Protopsaltul, in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane si Fundatia Calea Victoriei, va invita la conferinta-eveniment: ”Melosul manuscriselor Bizantului”.Conferinta va fi sustinuta de Conf. Univ. Nicolae Gheorghita si de muzicologul Costin Moisil, care  vor expune  patrimoniul muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Romane.

Conferinta va da viata unor cantari nemaiauzite de sute de ani, facand cunoscuta o parte a culturii specifice perioadei lui Constantin Brancoveanu si Alexandru cel Bun.

 

 

Fragmentele alese din manuscrise vor fi interpretate de Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Sabin Preda. Grupul are ca preocupare identificarea partiturilor valoroase si redarea acestora intr-o forma cat mai apropiata de cea originala, tinand seama in egala masura de cercetarile muzicologice si liturgice moderne si de traditia orala vie.
Muzica manuscriselor medievale din Tara Romaneasca si Moldova marturiseste – ca si pictura, orfevraria ori arhitectura – despre apartenenta romanilor la spatiul cultural bizantin. Dar, spre deosebire de o miniatura, o ferecatura de carte sau o cladire, o piesa muzicala nu poate fi atinsa si nu poate fi admirata ore intregi din unghiuri diferite. Mai mult, ea exista doar atata vreme cat cineva o canta si altcineva o asculta. Dupa ce s-a stins ultimul sunet, cantarea se odihneste intre scoartele manuscrisului pana cand un alt cantaret o face sa traiasca din nou.
Temele abordate vor viza:
1. Spatiul cultural bizantin
2. Reconstituirea cantarilor vechi
3. Monodia si libertatea in muzica
Vom expune reproduceri la scara marita ale unor pagini alese din manuscrisele de patrimoniu ale colectiei Bibliotecii Academiei Romane.

Programul conferintelor este urmatorul:
Miercuri, 24 octombrie 2012, ora 17:00
Biblioteca Academiei Romane, Bucuresti,
Calea Victoriei nr 125, sector 1
Marti, 6 noiembrie 2012, ora 18:30
Fundatia Calea Victoriei, Bucuresti
Cafeneaua Dalles, Bld Nicolae Balcescu nr 18

Joi, 15 noiembrie 2012, ora 17:00
Universitatea de Arte „George Enescu”, Iasi

 

La aceste conferinte intrarea este libera.
Principalul partener media al proiectului „Melosul Manuscriselor Bizantului” este Radio Romania Cultural.
Conferinta face parte din proiectul „Valorizarea patrimoniului muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Romane. Cercetare, dezbatere, mediatizare”, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Lasati un raspuns