Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Uraganul Sandy. Răspunsuri contrastante în rândul liderilor religioși

sandyenteruse_400Uraganul Sandy care a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite în regiunea Statului New Jersey, a provocat moartea a cel puțin 65 de persoane, iar pagubele financiare provocate ar putea ajunge la 55 de miliarde de dolari. În timp ce inundația provocată de furtună a generat o pană de curent în tot New York-ul, în Kansas, fiica pastorului de la Westboro Baptist Church îi mulțumea lui Dumnezeu pentru intemperie.

 

Shirley Phelps-Roper, fiica pastorului Fred Phelps, care slujește biserica extremistă Westboro, scria pe Twitter: „Dumnezeu a trimis vârtejul #SlavăDomnuluiPentruJudecataLuiDreaptă”. Femeia a mers mai departe, făcând referiri specifice, la adresa victimelor din Connecticut și Delaware, ambele fiind state care au acceptat legalizarea căsătoriilor între parteneri de același sex.

 

Biserica Baptistă Westboro are o reputație profund negativă, fiind asociată, printre altele, cu manifestațiile extremiste organizate în timpul funeraliilor soldaților americani, pentru a protesta împotriva faptului că Armata americană permite soldaților homosexuali să facă serviciul militar.

 

Însă baptiștii extremiști din Westboro nu sunt singurii care au adoptat o astfel de poziție. Un predicator creștin de dreapta, capelanul american John McTernan, a dat și el vina pe comunitatea LGBT (lesbieneleor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor), pe președintele Barack Obama și conflictele din Orientul Mijlociu. Capelanul remarca pe blogul lui că „uraganul Sandy lovește la 21 de ani de la ziua în care a lovit ‘Furtuna Perfectă’, pe 20 octombrie 1991.” „Dumnezeu i-a dat Americii 21 de ani să se căiască pentru amestecul în planul Lui profetic pentru Israel,” a continuat capelanul pe blog.

În replică la aceste reacții, părintele iezuit James Martin, editor la America magazine, a subliniat nedreptatea promovării propriei agende prin intermediul intemperiilor de proporții. „Dacă vreun lider religios va spune mâine că uraganul este pedeapsa lui Dumnezeu împotriva vreunui grup, înseamnă că sunt idioți. Căile Domnului nu sunt căile voastre,” a transmis Martin pe Twitter.

 

Absent pe lista surselor de afirmații controversate a fost, anul acesta, Pat Robertson. Spre surprinderea unor figuri publice care au declarat pe Twitter că se așteaptă ca Robertson „să elucideze a cui e vina pentru uragan”, de data aceasta fondatorul CBN nu a făcut nicio declarație pe subiect, până acum.

 

Dincolo de scandalurile implicând voci ale unor religioși, sunt notabile reacțiile de intervenție ale ONG-urilor religioase care s-au implicat ajutând victimele uraganului.

 

Billy Graham Rapid Response Team, Islamic Relief U.S.A, Federațiile Evreilor din America de Nord, Asociațiile Catolice din SUA, Crucea Roșie, FEMA și Armata Salvării sunt doar câteva dintre organizațiile internaționale menționate de Huffington Post care au luat măsuri de intervenție furnizând pachete de hrană și adăpost celor afectați. Alături de acestea, și Agenția ADRA a făcut apel la forțele sale internaționale pentru a sprijini victimele.

 

Duminică, Papa Benedict al XVI-lea a înălțat o rugăciune pentru victimele uraganului și a lansat un apel tuturor credincioșilor „să se roage cu solidaritate, să ușureze durerea familiilor victimelor și să îi ajute pe miile de oameni care au fost păgubiți.”

Lasati un raspuns