Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Filmul “2012” s-a adeverit, in parte: Anul a fost marcat de fenomene meteo extreme

 Fenomene extreme s-au produs peste tot in lume in 2012, in special in emisfera de nord, provocand temperaturi record de caldura, reducerea banchizei arctice si perioade de frig extrem, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). Daca anul 2012 a inceput cu fenomenul climatic La Nina de intensitate de la slab la moderat, care a determinat racirea climatului, temperaturile ajungand pana la -50 de grade Celsius in Rusia, incepand din aprilie “temperatura medie de pe suprafata pamantului si oceanelor a continuat sa creasca de la o luna la alta”, subliniaza astfel expertii agentiei ONU, cu sediul la Geneva, in declaratia anuala privind climatul.

Instabilitatea naturala a climatului s-a datorat unor fenomene ca El Nino si La Nina, care au un efect asupra temperaturilor si precipitatiilor sezoniere si anuale, dar nu pun in pericol tendinta generala de incalzire pe termen lung precum schimbarile climatice antropice“, mai exact cele care sunt legate de activitatea umana, afirma secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Anii din deceniul 2001-2011 sunt cunoscuti ca unii dintre cei mai caldurosi inregistrati vreodata, iar primele zece luni ale anului 2012 sugereaza ca si acest an nu va face exceptie, puncteaza expertii agentiei ONU.

Astfel, perioada ianuarie-octombrie 2012 se claseaza “pe locul noua in randul celor mai calde perioade care au fost observate de la inceputul masuratorilor in 1850”, potrivit OMM. Temperatura medie la suprafata globului (masele combinate ale suprafetelor terestre si oceanelor) pentru aceasta perioada prezinta o anomalie estimata cu aproximativ 0,45 de grade Celsius mai mare decat temperatura normala calculata in perioada cuprinsa intre anii 1961-1990 (14,2 grade Celsius).

Informatiile si cifrele finale pentru 2012 vor fi publicate in martie 2013. In plus, OMM va publica la 4 decembrie un raport decenal privind starea climatului la nivel mondial.

Sub efectul incalzirii globale, banchiza Arctica s-a redus pana la 3,43 milioane de kilometri patrati, pe 16 septembrie, aceasta fiind cea mai mica suprafata care a fost constatata de la inceperea observatiilor prin satelit, anunta OMM, confirmand date publicate in septembrie de Centrul American de Date privind Zapezile si Gheturile (NSIDC).

 

 

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/236365/filmul-2012-adeverit-marcat-fenomene-meteo-extreme.html?utm_source=newsletter-daily-20121129&utm_medium=email&utm_content=daily-top-news&utm_campaign=9AM%20News

Lasati un raspuns