Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ştiinţa răspunde: Este rugăciunea eficientă sau nu?

puterea_vindecatoare_a_rugaciunii (Foto: http: sylviabrowder.com)Deşi rugăciunea a făcut parte din ritualurile din multe tradiţii spirituale, ştiinţa a început să valideze relativ recent faptul că rugăciunea este eficientă într-o serie de afecţiuni fizice, de la temperarea mâniei şi a comportamentului agresiv până la infertilitate şi cancer. O afirmă numeroase studii şi o confirmă altele, iar mulţi medici îşi recomadă pacienţii să apeleze şi la rugăciune pentru vindecare.

În mod concret, pacienţii care se roagă au şanse mai mari de însănătoşire şi de recuperare, dar şi un risc scăzut de complicaţii în cazul unor boli cronice.

 

Răspuns după răspuns

 

Primul studiu major care a evaluat puterea rugăciunii şi rolul ei vindecător a fost publicat în anul 1988 în Southern Medical Journal. Dr. Randy Bird, cardiolog la Universitatea California, a urmărit evoluţia a 393 de pacienţi cu dureri în zona pieptului şi care sufereau de afecţiuni cardiace. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, unul cu pacienţi care s-au rugat şi unul în care pacienţii au primit tratament. Trei persoane din grupul care s-a rugat au solicitat tratament cu antibiotice, în comparaţie cu 17 din grupul celălalt. De asemenea, cei care s-au rugat au avut mai puţine probleme respiratorii şi au suferit de mai puţine atacuri de cord.

 

Începând cu acest studiu, cercetătorii au început să aprofundeze studierea impactului pe care rugăciunea îl are în tratarea bolilor.

 

În 1998, Dr. Harold G. Koenig, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Duke University Medical Center, a publicat un studiu efectuat pe 4.000 de pacienţi, care a demonstrat că incidenţa cazurilor de hipertensiune arterială a fost cu 40% mai scăzută în rândul pacienţilor care s-au rugat frecvent, decât pentru cei care nu s-au rugat.

 

Dar nu doar în ceea ce priveşte hipertensiunea arterială s-au înregistrat progrese. Un studiu din 2001 care a evaluat fertilitatea femeilor din Seul, Coreea de Sud, după procedeul de fertilizare in vitro, a evidenţiat că femeile pentru care s-au rugat grupuri de credincioşi din SUA, Canada şi Australia au rămas însărcinate într-un timp cu 50% mai scurt decât celelalte.

 

Un studiu publicat recent în jurnalul Gerontology, a arătat că din cei 4.000 de subiecţi în vârstă folosiţi pentru studiu, cei care se rugau sau meditau au făcut faţă mai bine bolilor şi au trăit mai mult decât ceilalţi.

 

În plus, un studiu din luna iulie a demonstrat capacitatea rugăciunii de prevenire a bolii Alzheimer. Studiul realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Washington DC, în colaborare cu cercetătorii de la spitalul Herzog din Ierusalim, a descoperit că riscul crescut de demenţă (inclusiv boala Alzheimer) scade cu 50% în cazul pacienţilor care se roagă regulat. Rezultatul acestui studiu confirmă concluziile studiilor precedente, care demonstraseră că religia joacă un rol principal.

 

Dovezile sunt aşa de puternice încât 65% dintre şcolile sanitare din Statele Unite ale Americii au adăugat spiritualitatea în curriculumul lor. „Dorim să educăm studenţii cu privire la tradiţiile din comunităţile religioase din care provin pacienţii noştri şi să-i învăţăm ce rol poate juca credinţa în vindecarea unor boli”, a declarat medicul Stuart Varon, profesor de psihiatrie la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, pentru revista Ladies Home Journal.

 

Şi veştile sunt şi mai încurajatoare. Un sondaj de opinie naţional, efectuat în rândul a 1.100 de medici cu convingeri religioase diferite (creştini ortodocşi, catolici şi protestanţi, evrei ortodocşi, conservatori, reformaţi şi seculari, musulmani, hinduşi şi budişti) a relevat că 74% dintre medici consideră că au fost martorii unor miracole medicale şi 67% dintre medici îşi încurajează pacienţii să se roage.

 

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/stiinta-raspunde-la-intrebarea:-Este-rugaciunea-eficienta-sau-nu—8196.html

Lasati un raspuns