Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Scandalul cu terenurile Mănăstirii Agapia ia amploare | Alte zeci de persoane riscă să rămână fără case

După ce, zilele trecute, casa unei familii a fost demolată în urma unei decizii definitive a instanţei care le-a acordat măicuţelor de la Mănăstirea Agapia dreptul de proprietate asupra terenului, acum alte familii care se judecă din aceleaşi motive cu lăcaşul de cult riscă să rămână pe drumuri.După un şir lung de procese, începute în urmă cu mai bine de zece ani, Mănăstirea Agapia a obţinut, în vara acestui an, o sentinţă definitivă prin care este împroprietărită cu 49 de hectare de teren. Hotărârea a provocat un adevărat scandal în localitate, pentru că pe o mare parte din această moşie se află casele unor oameni care riscă acum să rămână fără acoperiş deasupra capului.  Aşa a păţit familia Marin, care, după ce a pierdut procesul cu maicile, s-a trezit cu buldozerele în curte şi şi-a văzut agoniseala de o viaţă pusă la pământ. Pe lângă asta, mănăstirea a obţinut o altă decizie definitivă şi se judecă cu alte opt familii.

↑ Demolarea casei familiei Marin a început zilele trecute, după ce instanţa a dat o decizie definitivă în favoarea maicilor

Călugăriţele spun că au dreptate

Maicile se apără spunând că au ajuns în instanţă după ce au încercat să stabilească o înţelegere cu oamenii. “Noi am vrut să îi lăsăm să folosească terenul până la moartea lor, dar să nu-l înstrăineze, iar apoi să revină în proprietatea mănăstirii”, ne-a spus maica Irina, jurista Mănăstirii Agapia. Slujitoarele Domnului susţin că s-a ajuns aici şi din cauza autorităţilor locale, care au eliberat titluri de proprietate deşi ştiau că terenurile aparţin lăcaşului de cult.

Oamenii sunt revoltaţi

Mircea Andronic (foto stânga), care a înfiinţat Asociaţia Agapia 2002, spune însă răspicat că pământul nu e al măicuţelor şi că va demostra asta în instanţă, cu schiţele cadastrale pe care le are.

La rândul ei, Antoaneta Titianu (dreapta), una dintre cei care se luptă în instanţă cu maicile, spune că e proprietarul de drept al casei.

“Terenul le-a aparţinut părinţilor mei. E revoltător ce fac maicile. Am o pensie de 390 de lei şi sunt bolnavă. Sper ca mănăstirea să renunţe la proces şi să ne lase să trăim în linişte”, a declarat femeia.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/scandalul-cu-terenurile-manastirii-agapia-ia-amploare-426145.html

Lasati un raspuns