Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ziaristii strajeri ai societatii crestine

In aceste zile post electorale ,sa incercam sa gasim si o conotatie religiosa tumultului cotidian.
In Vechiul Testament profetul Iezechiel  …
Ezechiel (tâlcuit înseamnă ,,Dumnezeu va întări”) este unul din cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament, alături de Isaia, Ieremia şi Daniel. A profeţit timp de 22 de ani în timpul robiei babiloniene, a întărit poporul de acolo în nădejdea într-un viitor mai bun.

Pentru acestă misiune el este denumit şi profetul fidelităţii divine.Pe de altă parte lui i se datorează faptul că deportaţii din Babilon nu au fost absorbiţi de păgânism. În faţa cultului babilonienilor, el insista viguros pentru păstrarea cultului mozaic şi îndeplinirea legilor morale.

http://ro.orthodoxwiki.org/Iezechiel

Profetul in cap 33 aduce in lumina rolul STRAJERULUI.
In acceptiunea universala,sociala si militara,strajerul este acea persoana care are misiunea de a veghea la linistea cetatii,urbei,si de a pazi atat noaptea cat si ziua locuitorii de eventualii intrusi,dusmani,dand alarma in caz de pericol.
Insusi Isus ii mustra pe apostoli in Joia mare ,cand s-a retras sa se roage in Gradina Ghetsemanii,si acestia in loc sa stea de paza ,adorm…

Cuvintele lui Iisus rostite catre Petru: “Simone, dormi? N-ai avut tarie ca sa veghezi un ceas?” (Marcu 14,37) rasuna peste veacuri ca o mustrare dureroasa care ii vizeaza pe toti oamenii.

http://www.crestinortodox.ro/paste/saptamana-patimilor/hristos-gradina-ghetsimani-71128.html

Asadar strajerii aveau misiunea sacra de a veghea,priveghea chiar cu riscul vietii,pentru a nu lua aspra-i pacatele celorlati datorita pasivitatii…si neanuntarii pericolului.
Desigur in societatea de azi consideram ca aceasta misiune de paza,revine pe langa cei investiti in conducerea tarii , fara falsa modestie si noua ziaristilor.
În virtutea libertăţii de expresie, ziaristul are dreptul de a critica, argumentat, atât Puterea, cât şi Opoziţia, considerând drept unic criteriu de judecare a faptelor raportarea lor la legile ţării şi la principiile morale.
Ziaristii relateaza adevărul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al publicului de a fi corect informat.
În cazurile în care are ştiinţă de abuzuri sau de încălcări ale legilor,atrage atentia publica si a autoritatilor.
Oare nu datorita noua s-au pus in miscare atatea si atatea anchete…
Cu mandrie afirm ca la venirea vremurilor voi avea ce pune pe masa Judecatorului Suprem si alarmele trase sa nu cada asupra mea…ci asupra pacatosilor…

Sf Pavel arata fara echivoc ca nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite,iar precum profetul Iezechiel care pleda pt
supunerea faţă de Nabucudonosor, căci vedea în exilul ideilor pedeapsa hotărâtă de Dumnezeu pentru ispăşirea păcatelor lor,asa si noi azi poate trebuie sa ne ispasim pacatele,(daramarea Bisericilor,indepartarea clericilor de popor si alipirea de cele materiale,goana dupa putere,slava desarta,permiterea avorturilor,a casatoriilor homosexuale..si cate si mai cate…)

Iezechiel -Capitolul 33
1.
Fost-a cuvântul Domnului către mine şi mi-a zis:
2.
“Fiul omului, rosteşte cuvânt către fiii poporului tău şi le spune: De voi aduce sabie asupra unei ţări şi poporul ţării aceleia va lua din mijlocul său un om şi îl va pune străjer,
3.
Şi el, văzând sabia venind împotriva ţării, va trâmbiţa din trâmbiţă şi va vesti poporul;
4.
De va auzi cineva sunetul trâmbiţei, dar nu se va păzi, când va veni sabia şi-l va prinde, sângele aceluia va fi asupra capului său.
5.
Pentru că a auzit glasul trâmbiţei şi nu s-a păzit, sângele lui va fi asupra lui; iar cel ce se va păzi îşi va scăpa viaţa sa.
6.
Dacă însă străjerul a văzut sabia venind şi nu a sunat din trâmbiţă şi poporul n-a fost vestit şi va veni sabia şi va ridica viaţa cuiva, acela a fost răpit pentru păcatele lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna străjerului.
7.
Şi pe tine, fiul omului, te-am pus Eu străjer casei lui Israel şi tu vei auzi cuvânt din gura Mea şi îl vei vesti din partea Mea.
8.
Când Eu voi zice păcătosului: “Păcătosule, vei muri”, şi tu nu-i vei grăi nimic, ca să vesteşti pe păcătos să se abată de la calea lui, atunci păcătosul acela va muri pentru păcatele sale, iar sângele lui îl voi cere din mâna ta.
9.
Iar dacă tu ai vestit pe păcătos să se abată de la calea lui şi să se întoarcă de la ea, şi el nu s-a abătut de la calea lui, atunci el va muri pentru păcatele lui, iar tu ţi-ai scăpat viaţa.
10.
Şi tu, fiul omului, spune casei lui Israel: Voi ziceţi aşa: “Nelegiuirile noastre şi păcatele noastre sunt asupra noastră şi ne stingem în ele; cum vom putea dar să trăim?”
11.
Spune-le: Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot aşa este de adevărat că Eu nu voiesc moartea. păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu. Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă de la căile voastre cele rele! Pentru ce să muriţi voi, casa lui Israel?

Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel

Capitolul 2
1.
Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii,
2.
Pentru împăraţi şi pentru toţi care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă,
3.
Că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,
4.
Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină.
5.
Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus,

Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel

Capitolul 13
1.
Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite.
2.
Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă.
3.
Căci dregătorii nu sunt frică pentru fapta bună, ci pentru cea rea. Voieşti, deci, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele şi vei avea laudă de la ea.
4.
Căci ea este slujitoare a lui Dumnezeu spre binele tău. Iar dacă faci rău, teme-te; căci nu în zadar poartă sabia; pentru că ea este slujitoare a lui Dumnezeu şi răzbunătoare a mâniei Lui, asupra celui ce săvârşeşte răul.
5.
De aceea este nevoie să vă supuneţi, nu numai pentru mânie, ci şi pentru conştiinţă.
6.
Că pentru aceasta plătiţi şi dări. Căci (dregătorii) sunt slujitorii lui Dumnezeu, stăruind în această slujire neîncetat.
7.
Daţi deci tuturor cele ce sunteţi datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste.

 

Attila Simon

Lasati un raspuns