Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

TOP 10: Melodii pentru sfarsitul lumii

Mozart - Recviem in Re Minor

Apocalipsele sunt mai distractive atunci cand au o coloana sonora buna. 9AM.ro va prezinta 10 melodii care fie abordeaza tema sfarsitului lumii, fie merita ascultate inainte de marele bang.

Mozart – Recviem in Re Minor

Recviemul in re minor din anul 1791 este ultima compozitie a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Deși doar aproximativ doua treimi din lucrare au fost scrise de el și, in pofida faptului ca nu este singurul recviem compus de Mozart, Recviemul in re minor este una dintre operele sale cele mai pretuite si apreciate.

In iulie 1791, contele Franz Walsegg-Stupach i-a comandat in mod anonim lui Mozart Recviemul, in amintirea sotiei sale.

Pe masura ce compozitia avansa, boala de care suferea Mozart se agrava. Deoarece nu stia cine ii comandase lucrarea, se pare ca in mintea compozitorului a aparut ideea ca Recviemul este compus pentru propria sa inmormantare

Orice lista de melodii implica o masura de subiectivitate. Care sunt melodiile tale preferate pe care le vei asculta maine?

 

 

Rolling Stones – Gimme Shelter

Rolling Stones - Gimme Shelter

Pe 21 decembrie, sau candva in viitorul indepartat, toti vom avea nevoie de un adapost. Pana atunci insa, putem sa ascultam Rolling Stones.

Cantecul “Gimme Shelter” este unul dintre cele mai cunoscute ale formatiei britanice, cantat pentru prima data cu ocazia unui revelion in 1969.

Melodia a fost compusa prin colaborarea apropiata dintre Mick Jagger si Keith Richards.

“Era o epoca violenta. Razboiul din Vietnam era tot timpul la televizor si nu era un razboi conventional. Este un fel de cantec pentru sfarsitul lumii. Este apocalipsa, tot albumul este asa”, a explicat Jagger.

 

 

The Doors – The End

The Doors - The End

A venit sfarsitul, prietenul meu.

 

 

REM – It`s the End of the World as We know It (And I feel Fine)

REM - It`s the End of the World as We know It (And I feel Fine)

Putea sa lipseasca acest hit al anilor ’80? Bineinteles ca nu. Membrii formatiei REM nu se simt deloc stresati ca a venit sfarsitul lumii si ar trebui sa ii lasam sa ne inspire.

Cantecul apocaliptic a fost inclus pe albumul Document din 1987.

Initial, formatia a compus un cantec numit PSA (“Public Service Announcement”), care in timp a fost “transformat” in “It’s the End of the World”. PSA a fost relansat in 2003 sub forma de single, cu titlul “Bad Day”.

 

 

Europe – Final Countdown

Europe - Final Countdown

Numaratoarea inversa pana la sfarsitul lumii a inceput si nicio numaratoare inversa nu poate porni fara “Final Countdown” al suedezilor de la Europe.

Cantecul lor lansat in 1986 este un clasic, care ne-a marcat copilaria si tineretea.

Joey Tempest, cel care a compus secventa de clape faimoasa de la inceputul cantecului s-a declarat surprins de succesul cantecului:

“Ironia este ca trebuia sa fie doar un cantec pentru fani. Avea peste sase minute, dar nu trebuia sa fie un hit. Ci doar un mod mai memorabil de a deschide albumul”.

 

 

Matchbox 20 – How far We`ve Come

Matchbox 20 - How far We`ve Come

Pentru o apocalipsa mai “saltareata” va recomandam “How far we’ve come” al formatiei de rock alternativ Matchbox 20.

Cantecul a fost lansat in septembrie 2007, fiind inclus pe albumul “Exile on Mainstream”.

Compania Phonographic Performance a anuntat ca “How Far We’ve Come” a fost cel mai ascultat cantec din Australia in 2008, ceea ce ne da de banuit ca australienii sunt destul de pesimisti din fire.

 

 

Clint Mansell – Death is the Road to Awe

Clint Mansell - Death is the Road to Awe

Daca tot am vrut sa compunem o coloana sonora pentru apocalipsa, atunci are sens sa alegem o melodie care face parte dintr-o coloana sonora propriu-zisa.

“Death is the Road to Awe” face parte din coloana compusa de Clint Mansell pentru “The Fountain”, o pelicula fantastica lansata in 2004 in regia lui Darren Aronofsky.

Este un film despre atitudinea omului in fata mortii si pacea interioara ce survine in urma acceptarii inevitabilului. Iar muzica lui Mansell subliniaza perfect aceasta tranzitie.

 

 

Muse – Apocalypse Please

Muse - Apocalypse Please

“Apocalypse Please” este inclus pe al treilea album al formatiei britanice Muse, “Absolution”.

Matthew Bellamy a explicat ca inspiratia pentru aceasta balada epica a fost fanatismul religios.

“Este un cantec foarte teatral despre fanaticii religiosi care isi doresc ca profetiile despre sfarsitul lumii sa se adevereasca si astlfe sa li se confirme credinta”, a explicat solistul Muse.

 

 

Cargo – A 5-a dimensiune

Cargo - A 5-a dimensiune

Nu puteam sa nu includem si o formatie romaneasca in topul nostru. Din fericire pentru noi, Cargo a compus anul acesta un cantec special pentru 21 decembrie.

“Dupa cum bine stiti, cantam despre tot ceea ce ne inconjoara. Acesta este un subiect destul de controversat, 21 decembrie 2012. Piesa este tot in zona rock, este o piesa Cargo”, a declarat Adi Barar.

 

 

Pink Floyd – Comfortably numb

Pink Floyd - Comfortably numb

Incheiem apoteotic cu unul dintre cele mai cunoscute hituri ale formatiei Pink Floyd. Cred ca toti dorim ca atunci cand vine momentul finalului, sa ne simtim… amortiti intr-un fel comod.

“Comfortably Numb” a fost inclus pe albumul emblema al formatiei, “The Wall”, lansat in 1979.

Cei care vor dori sa asculte “Comfortably Numb” live, presupunand ca vrom supravietui zilei de vineri, pot sa mearga la spectacolul “The Wall” care va fi pus in scena in Bucuresti in vara anului viitor.

Desi cantecul nu are o tema apocaliptica, nu ne-ar deranja daca ultimul cantec pe care-l auzim inainte de sfarsitul lumii este un cantec Pink Floyd.

 

 

Sursa: http://www.9am.ro/top/LifeStar/237306/top-10-melodii-cantece-sfarsitul-lumii/10/Pink-Floyd-Comfortably-numb.html

Lasati un raspuns