Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ajunul Crăciunului în cele mai importante coordonate ale religiei: Vatican şi Betleem

betleemOamenii religioşi care nu îşi petrec Crăciunul acasă, se împart majoritar între două destinaţii turistice: Vaticanul, unde catolicii şi nu numai se strâng pentru mesa oficiată de papă şi Betleemul, locul unde s-a născut Iisus.
Ajunul Crăciunul la Betleem te face să uiţi de filmele cu Moş Crăciun şi toată ideea de feerie cu câmpuri de zăpadă strălucitoare şi case împodobite cu lumini. La revedere Moş Crăciun, reni cu nasul roşu şi ale lucruri populare din imaginarul nostru. Betleem este teritoriu palestinian, unde femeile poartă fuste lungi şi şaluri pe cap şi majoritatea bărbaţilor poartă o armă.
Doar acum o lună, conflictul dintre Israel şi Gaza ameninţa să se reverse în teritoriu mai extins. Bancul de Vest este în continuare ţinta pentru construcţiile israeliene, iar în oraşele biblie Nazaret şi Betleem, relaţiile dintre creştini şi musulmani sunt de obicei tensionate. Toate obiectivele religioase sunt păzite de oameni înarmaţi, în special Biserica Nativităţii, unde se ţine slujba din seara de ajun, dar acum domneşte pacea. O pace sobră, plină de respect pentru semnificaţia religioasă a acestei seri.
Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a adresat un mesaj de bun venit turiştilor, spunând că în sărbătoarea de Crăciun, împărtăşeşte atât tradiţiile creştine estice, cât şi cele vestice. „Noi am fost primul stat arab care să considere această sărbătoare oficială şi deschisă tuturor oamenilor şi întotdeauna invităm turişti arabi şi creştini să viziteze şi să facă pelerinaje în oraşele sfinte ale Palestinei,” citează Time.
Primarul Betleemului explică ce se întâmplă în oraş, în seara de ajun. Toţi rezidenţii împreună cu vizitatorii străini, arabi şi creştini se unesc într-o sărbătoare comună. Pe 16 decembrie a fost aprins bradul de Crăciun în Piaţa Manger, iar pe 24 se pregătesc festivităţi. Patriarhul latin soseşte la Biserica Nativităţii înconjurat de grupuri care cântă la tobe şi cimpoaie. La miezul nopţii are loc o slujbă specială pentru vizitatori, care este filmată şi difuzată peste tot în lume.
papa_400_05În Vatican se strâng mii de catolici pentru a asculta cuvântarea Papei Benedict. Mesa oficiată de el în bazilica Sf. Petru a avut o audienţă de 10.000 de spectatori şi a fost difuzată live la încă câteva milioane de pe tot globul. La al optulea Crăciun din pontificatul său, Papa a centrat slujba în jurul ideii că Dumnezeu nu mai are loc în vieţile noastre ocupate şi desfăşurate în pas alert.
„Mai avem spaţiu şi timp pentru El?,” întreabă Papa. „Cu cât ne mişcăm mai repede, cu cât mai eficiente devin aplicaţiile pentru economisirea timpului, cu atât mai puţin timp avem la dispoziţie. Şi Dumnezeu? Această întrebare nu pare a fi niciodată urgentă. Timpul nostru este deja ocupat la maxim,” mai spune el.
Liderul a 1,2 miliarde de catolici spune că societăţile au ajuns la un punct în care procesul de gândire al oamenilor nu mai are loc nici măcar pentru existenţa lui Dumnezeu.„Noi ne vrem pe noi, vrem pe ce putem pune mâna, vrem fericirea care ne este la îndemână, vrem ca planurile şi scopurile noastre să aibă succes. Suntem atât de plini de noi, încât nu mai există loc pentru Dumnezeu.” Spunând toate aceste lucuri, Papa a făcut un apel la toţi cei prezenţi şi cei care urmăreau slujba la televizor ca această stare a lucrurilor să se schimbe în viaţa fiecărei persoane, scrie Huffington Post.

 

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Ajunul-Craciunului-in-cele-mai-importante-coordonate-ale-religie:-Vatican-si-Betleem-8397.html

Lasati un raspuns