Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Istoria pomului de Craciun

Legenda bradului impodobit

Atunci cand te gandesti la Craciun, care este primul lucru ce-ti trece prin cap? Sigur, cadourile ne plac tuturor dar stii care este istoria bradului de impodobit?

Credinta in viata vesnica

Cu mult inainte de perioada crestina, oamenii pretuiau acest copac. Puterea lui de a trece peste iarna fara sa-si piarda din frumusete sau vitalitate simboliza credinta in viata vesnica. In preajma datei in care noi sarbatorim nasterea lui Hristos, oamenii din vechime celebrau solstitiul de iarna.

In viziunea lor, zeului soarelui infrangea intunericul si datorita lui, ziua incepea sa creasca iar noapte sa scada. Copacul vesnic verde le reamintea ca incepe un nou ciclu vegetal sub imperiul soarelui.
In secolul 16, germanii sunt cei care si-au adus prima data in case copaci impodobiti. Uneori construiau o mica piramida din cativa butuci de lemn si ii impodobeau.

Potrivit unui mit, Martin Luther a avut ideea decorarii brazilor cu lumanri aprinse. Intr-o seara, cand era absorbit in ideile pentru o noua predica, el a ramas uimit de stralucirea feerica a stelelor zarita printre ramurile de brad. Ajuns acasa, a incercat sa redea aceasta imagine cu palpairea focului de lumanre.

In 1846, Regina Victoria si Printul Albert, ambii de origine germana, au aparut in publicatia London News infatisati in jurul unui brad impodobit. Popularitatea acestui obicei a crescut vertiginos si a trecut oceanul pana in S.U.A, cel mai probabil pe vapoarele care transportau europenii spre Tara Fagaduintelor moderne.

Poveste romaneasca

Romanii au un alt motiv pentru care cinstesc bradul. O legenda populara spune ca Fecioara Maria a fugit cu Pruncul in brate de teama lui Irod si a ajuns pe taramurile noastre. A batut din poarta in poarta dar nimeni nu a indraznit sa-i ofere adapost. Atunci, Maica Domnului a fugit intr-o padure dar niciun copac nu a vrut s-o ocroteasca de teama sa nu fie taiat.

Doar un puiet de brad a primit-o sub crengutele sale si a ascuns-o astfel vederii. Maria i-a multumit si i-a harazit pomului sa fie vesnic verde, sa raspandeasca un miros placut iar oamenii sa fie datori sa-l impodobeasca.

Chiar daca ti-am spus doar o poveste frumoasa, in seara de Ajun, cand asezi sub brad cadourile pentru cei dragi, aminteste-ti de traditia romaneasca si de mama lui Iisus care a gasit mangaierea sub pomul de Craciun.

Sursa: http://www.kudika.ro/articol/special/24750/povestea-bradului.html

Lasati un raspuns