Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

VIDEO Craciunul, sarbatorit pe un fundal de doliu si violenta. Papa Benedict al XVI-lea cere o “solutie politica” pentru criza din Siria si deschidere religioasa din partea liderilor chinezi

Cu ocazia traditionalei binecuvantari “Urbi et orbi” de Craciun, Papa Benedict al XVI-lea a indemnat autoritatile si rebelii sirieni “sa caute o solutie politica” pentru a pune punct varsarii de sange si a cerut liderilor de la Beijing sa accepte diversitatea religioase, in contextul in care sarbatoarea nasterii Domnului este celebrata anul acesta sub semnul tensiunilor religioase si a conflictelor violente, scrie AFP. Luni, in slujba din Ajunul Craciunului, Papa a vorbit despre reconciliere si a criticat indepartarea omului modern de Dumnezeu.

“Da, seminte de pace pentru poporul sirian, profund ranit si divizat de un conflict care nu cruta nici macar persoanele inocente si cele fara aparare”, a declarat Papa de la balconul Biserica Sfantul Petru celor zeci de mii de credinciosi adunati in Piata Saint-Pierre.

“Fac un apel la incetarea varsarii de sange, la ajutorarea persoanelor stramutate si a refugiatilor si, prin dialog, si la cautarea unei solutii politice la conflict”, a declarat Papa cu ocazia Craciunului, o sarbatoare a pacii pentru crestinatate.

“Fie ca germenii pacii sa incolteasca si pe pamantul nasterii Mantuitorului si sa dea israelienilor si palestinienilor curajul sa puna capat luptelor si diviziunilor care au durat prea multi ani, precum si sa urmeze, cu hotarare, calea negociere “, a recomandat Papa.

Joseph Ratzinger a mai evocat situatia din nordul Africii care, odata cu Primavara Araba “trece printr-o tranzitie profunda in cautarea unui nou viitor”, si s-a oprit asupra Egiptului, tara araba cu cea mai mare comunitate de crestini (copti), “un pamant iubit si binecuvantat de copilaria lui Isus, in care cetatenii trebuie sa construiasca impreuna o societate bazata pe dreptate, respectul pentru libertatea si demnitatea fiecarei persoane”.

Papa Benedict al XVI-lea a facut si un apel la “noua conducere chineza” cerandu-i sa “puna in valoarea contributia religiilor” din tara, in contextul in care relatiile dintre Beijing si Vatican s-au tensionat in ultimul an.

Potrivit Papei, Iisus Hristos “si-a intors privirea asupra noilor lideri din Republica Populara Chineza pentru sarcina mare care ii asteapta. Sper ca acestia evidentieze contributia fiecarei religii, astfel incat acestea sa poata contribui la construirea unei societati solidare, spre beneficiul acestui popor nobil si al intregii lumi.”

Catolicii chinezi sunt divizati intre o Biserica loiala Romei si o Biserica nationala loiala puterii de la Beijing. Papa Benedict al XVI-lea a indemnat la gasirea de solutii pasnice pentru problemele din Africa, Nigeria, Kenya, Mali si Republica Democratica Congo.

Liderul de la Vatican a solicitat “intoarcerea armoniei in Nigeria”, unde atacurile teroriste atroce continua sa faca victime, in special in randul crestinilor, si a condamnat “atacurile sangeroase asupra populatiei civile si asupra locurilor de cult” din Kenya.

Spre finalul predicii, Papa s-a adresat Americii Latine, rugandu-se la Dumnezeu “sa ii sustine pe toti cei care sunt fortati sa emigreze”, si a incurajat guvernele sa “lupte impotriva criminalitatii” organizate.

Mesajul de Craciul al Papei Benedict al XVI-lea, adresat celor 1,2 miliarde de catolici din intreaga lume, s-a vrut a fi si un mesaj de speranta: “Da, exista un taram bun, un taram sanatos, lipsit de egoism si de izolare. Exista in lumea un taram pe care Dumnezeu l-a pregatit pentru a veni sa traiasca printre noi […]. Acest pamant exista, chiar si astazi, in 2012 […] Prin urmare, exista speranta, o speranta de incredere, chiar si in momentele si situatiile cele mai dificile.”

VIDEO

Luni noapte, la Betleem, locul nasterii lui Hristos, patriarhul latin de la Ierusalim, Fouad Twal a indemnat oamenii sa lucreze pentru a construi o pace solida in Orientul Mijlociu “zdrobit”.

“Ii indemn pe politicieni si pe oamenii cu bunavointa sa lucreze cu hotarare pentru un proiect de pace si reconciliere care sa cuprinda Palestina si Israelul, si acest Orient Mijlociu zdrobit,” a indemnat episcopul Twal, cea mai inalta autoritate in romano-catolica din Tara Sfanta.

In Roma, in Bazilica Sfantul Petru, Papa Benedict al XVI-lea a reiterat in Ajunul Craciunului indemnurile. “Hristos a anuntat pace pentru cei care sunt departe si pentru cei care sunt aproape. De ce sa nu ne rugam noi pentru asta in aceasta ora!” a declarat Papa luni. Citandu-l pe Isaia, Papa Benedict al XVI-lea i-a cerut lui Dumnezeu sa inlocuiasca armele cu ajutor pentru cei aflati in suferinta. “Lumineaza oamenii care cred ca trebuie sa exercite violenta in numele Tau, astfel incat sa invete sa inteleaga absurditatea violentei.”

Papa a vorbit despre Palestina si Israel, Siria, Liban, Irak facand un apel la colaborare si al pace astfel incat  “crestinii sa isi poata pastra caminele”, iar “crestinii si musulmanii sa isi construiasca impreuna tarile”.

Papa a recunoscut ca “monoteismul a servit drept pretext pentru violenta” si ca “o religie poate deveni o maladie”, atunci cand omul “face din Dumnezeu proprietatea sa privata”.

Dar “nu este totusi adevarat ca un ‘nu’ spus lui Dumnezeu va restaura pacea! Daca lumina lui Dumnezeu se stinge, demnitatea divina a omului se stinge”, a declarat liderul de la Vatican care a contestat in repetate randuri conceptia recurenta a societatii occidentale moderne care elimina ideea de divinitate, asimiland-o cu intoleranta.

Apelul Papei pentru pace in Siria e facut in contextul in care Sfantul Scaun se opune inarmarii partilor beligerante precum si unei interventii internationale.

Minoritatea crestina din Siria, de circa 1,8 milioane de persoane, a incercat sa ramana in afara revoltei populara. Liderii si o mare parte a comunitatii a luat pozitie in favoarea regimului lui Bashar al-Assad, de teama islamistilor.

Sambata, capul Bisericii Greco-Ortodoxe din Siria, Youhana Yazigi, patriarhul Antiohiei, a reafirmat ca “crestinii raman in Siria”. In aceeasi zi, un batalion rebel a amenintat ca va ataca doua sate crestine, daca locuitorii lor nu resping trupele guvernamentale.

Tensiunile religioase se mentin in multe tari precum Egiptul, unde coptii se simt amenintati de islamism, Nigeria, unde secta Boko Haram a instaurat teroarea in biserici, nordul statului Mali, ocupat de islamisti, Sudan, Pakistan, India, Indonezia, China sau monarhiile din Golf unde crestinii sunt adesea discriminati, amenintati si marginalizate, precizeaza AFP.

Astfel, in Indonezia, in apropiere de Jakarta, mai mult de 200 de musulmani indonezieni au aruncat cu oua stricate intr-un grup de crestini care doreau sa organizeze masa de Craciun pe un teren pe care urmeaza sa construiasca o biserica.

Potrivit Vaticanului, si in Occident au loc atentate grave la libertatea religioasa. Papa a precizat a mai precizat luni, in Ajunul Craciunului, ca si in Occident, s-a raspandit intoleranta la adresa discursului si ritualurilor religioase iar religia se limiteaza la sfera privata.

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13881203-afp-sarbatoarea-craciunului-celebrata-fundal-doliu-violenta.htm?cfnl=

Lasati un raspuns