Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ciudăţenii despre Crăciun: între data de naştere a lui Iisus şi apariţia comercială a lui Moş Crăciun

Sărbătorim Crăciunul în fiecare an, dar multe lucruri sunt mai puţin cunoscute. Unii le ştiu, dar merită amintite: ştiaţi că nu există o dată exactă pentru naşterea lui Iisus? Sau că germanii şi britanicii au jucat fotbal în ziua Crăciunului din 1914, între cele două linii ale frontului? 

Când s-a născut Iisus?

Contrar cunoştinţelor generale şi Sărbătorilor, Biblia nu menţionează data de naştere a lui Iisus. Majoritatea istoricilor cred că de fapt Mântuitorul s-a născut primăvara. Dar în secolul IV, Biserica a decis să stabilească Crăciunul pe 25 decembrie, dată care coincidea cu sărbătoarea păgână a Saturnaliilor, scrie revista “Time”.
Meciul de pe front
Multă vreme povestea a fost o legendă, dar o scrisoare a unui supravieţuitor a transformat-o în realitate. În Ajunul Crăciunului din 1914, în localitatea belgiană Ypres, soldaţii germani s-au ridicat din tranşee şi au început să cânte “Crăciun Fericit”. Din fericire pentru britanici, nu era o ambuscadă, aşa că soldaţii au cântat la comun, şi-au împărţit mâncare şi ţigări şi au jucat fotbal.
Crăciunul ilegal
Între 1659 şi 1681, cei care sărbătoreau Crăciunul în Boston puteau fi amendaţi, deoarece sărbătoarea era ilegală. Crăciunul nu era atât de cunoscut şi atât de popular în Colonii, astfel că după războiul de independenţă, Congresul nu a stabilit că 25 decembrie e o sărbătoare şi o zi liberă. Astfel, prima sesiune a fost pe 25 decembrie 1789. Abia după un secol, Congresul a stabilit Crăciunul drept sărbătoare federală.
Primii brazi de Crăciun
Înainte de creştinare, germanii îşi decorau brazii pentru a da la o parte zilele întunecate ale solstiţiului de iarnă. Primii pomi de Crăciun au apărut la Strasbourg în secolul XVII, iar în Pennsylvania (SUA) au venit în 1820, odată cu primii germani sosiţi în America de Nord. În momentul când prinţul Albert al Germaniei s-a căsătorit cu regina Marii Britanii, Victoria, tradiţia a ajuns şi pe meleaguri britanice. Opt ani mai târziu, un ziar american a publicat prima poză cu pomul de Crăciun al Casei Regale britanice, iar americanii au preluat şi ei tradiţia. Alabama a fost primul stat care a recunoscut Crăciunul, abia în 1836.
Tradiţii diverse
Crăciunul este sărbătorit în diverse moduri de-a lungul globului. Finlandezii se duc la saună în Ajunul Crăciunului, iar portughezii ţin o slujbă pentru vii şi morţi. În Grecia, se crede că personaje magice, numite kallikantzeri aleargă libere în cele 12 zile dinainte şi de după Crăciun, iar cadourile nu sunt date decât pe 1 ianuarie. În schimb, în Spania, înainte de Crăciun este organizată cea mai mare loterie de Crăciun, El Gordo.
Ce este cu renul Rudolf?
Renul lui Moş Crăciun nu este atât de vechi pe cât s-ar putea crede. El a fost inventat de către Robert L. May în 1939, ca parte a unei campanii pentru un magazin. Pentru a-şi creşte vânzările, magazinul Montgomery Ward a comandat o carte de poveşti, iar principalul personaj era acest ren, numit Rudolph. 2,5 milioane de exemplare au fost distribuite, iar de atunci renul a devenit celebru.
Zeul precursor
Mulţi cred că predecesorul lui Moş Crăciun ar fi zeul nordic Odin, din mitologia vikingă. Potrivit mitului, Odin zbura pe calul său numit Sleipnir. Acesta avea opt picioare şi îl ducea pe Odin la copii, pentru a împărţi cadouri şi pedepse, iar cei mici trebuiau să-şi pună în bocanci mici cadouri pentru Sleipnir.

Lasati un raspuns