Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Si, totusi, de ce traiesc spaniolii mai mult?

Costa BravaLongevitatea popoarelor latine i-a intrigat pe savanti inca de la jumatatea secolului trecut, cand studiile privind factorii care contribuie la o speranta de viata ridicata au inceput sa ia amploare.
Au aparut, de-a lungul timpului, mai multe teorii care ofereau explicatii privind speranta de viata mai mare a spaniolilor si francezilor. Astfel, in centrul atentiei s-au aflat, pe rand, dieta mediteraneana care pune la loc de cinste uleiul extra-virgin de masline si salatele usoare, obiceiul siestei si, nu in ultimul rand, consumul moderat, dar regulat de vin.

Oamenii de stiinta germani de la Universitatea Jena emit o noua ipoteza: speranta de viata mai ridicata a spaniolilor si francezilor, care traiesc – in medie – cu 2 ani mai mult decat britanicii, se datoreaza inainte de toate faptului ca acestia sunt, in general, mai extrovertiti si mai temperamentali fata de alte semintii.

Exprimarea emotiilor negative ar reprezenta, potrivit acestor cercetatori, secretul principal al unei vieti mai sanatoase si, implicit, mai lungi. Ce argument aduc specialistii germani in favoarea ipotezei lor?
In urma monitorizarii a peste 6.000 de pacienti, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care isi ‘internalizeaza’ anxietatea au pulsul mult mai ridicat. Cenzurarea comportamentului, a exprimarii emotiilor negative are neajunsul de a favoriza mentinerea si chiar cresterea nivelului de stres. Stresul determina secretarea in cantitati crescute a “hormonilor de stres” (in primul rand cortizol), iar acest exces hormonal conduce la cresterea pulsului. In timp, pulsul ridicat afecteaza sanatatea si speranta de viata, intrucat cauzeaza instalarea hipertensiunii cronice si favorizeaza aparitia/agravarea bolilor cardiovasculare, ca de altfel si a afectiunilor renale.
Pe de alta parte, exprimarea emotiilor negative contribuie semnificativ la diminuarea stresului, fapt care ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal sanatos si, implicit, a unui puls normal.

Studiul cercetatorilor germani, coordonati de Marcus Mund si Kristin Mitte, a fost publicat in Health Psycholgies.

Oamenii de stiinta germani au identificat un grup de persoane (denumite “represoare”) care sunt cele mai expuse la aceste riscuri medicale.

‘Acesti oameni se disting prin faptul ca incearca sa ascunda semnele exterioare ale fricii si prin faptul ca adopta comportamente defensive. Ei evita riscurile si incearca sa detina intotdeauna un nivel ridicat de control asupra propriei persoane si asupra factorilor inconjuratori’, a afirmat profesorul Marcus Mund.

‘De exemplu, atunci cand sunt supuse unor sarcini ce includ un factor de stres, aceste persoane prezinta un ritm cardiac si un puls mult mai ridicat decat celelalte persoane si prezinta si alte simptome de stres si de anxietate’, a aratat acelasi cercetator.

Conform aceluiasi studiu, persoanele ‘represoare’ au si un avantaj: ele isi revin mult mai repede dupa boala. ‘Datorita nevoii lor de control, persoanele represoare sunt foarte disciplinate si mai motivate sa isi adapteze stilul de viata’, a explicat Marcus Mund.

 

Sursa: http://www.top-shop.ro/si_totusi_de_ce_traiesc_spaniolii_mai_mult-254356-10339-article.html?csu=general&cex=1160555&med=em&orig=int&vir=no&src=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_10&referrer=ts_em_77721&utm_source=ts_int&utm_medium=E-mail&utm_campaign=ro_gen_general_em_ts_sa_int_sec_10_1160555&utm_content=ro_ts_newsletter_28122012_IMailing_1160555&link_id=172722101&esid=77721&ueid=0&uem=&elid=0

Lasati un raspuns