Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Din Predicile sfântului Quodvultdeus, episcop

(Predica 2, Despre Crez: PL 40, 655)

Încă nu vorbesc și îl mărturisesc pe Cristos!

Se naște un prunc; este Regele cel mare. Magii sunt conduși de departe. Vin ca să-l adore pe cel care zace acum în iesle, dar care domnește în cer și pe pământ. Când magii îi dau de știre că s-a născut Regele, Irod se tulbură și, ca să nu-și piardă tronul, vrea să-l ucidă, pe când, dacă ar fi crezut în el, ar fi fost în siguranță în această viață și ar fi domnit fără sfârșit în cealaltă.
De ce ți-e teamă, Irod, când auzi că s-a născut Regele? El nu a venit ca să-ți ia tronul, ci ca să-l învingă pe diavol. Dar pentru că nu înțelegi aceasta, te tulburi și te înfurii; și ca să scapi de cel pe care îl cauți, devii atât de crud încât dai la moarte atâția copii.
Nu te fac să renunți nici dragostea mamelor care plâng, nici doliul taților care își plâng fiii, nici țipetele și gemetele copiilor. Îi ucizi pe cei mici în trup, deoarece în inimă te ucide frica și îți imaginezi că, dacă îți vei împlini dorința, vei putea trăi mult timp; dar tu cauți să ucizi Viața însăși.
El însă, izvorul harului, mic și mare în același timp, care zace în iesle, îți amenință tronul. El acționează prin tine, fără ca tu să cunoști planurile sale, și eliberează sufletele din captivitatea diavolului. I-a primit pe fiii dușmanilor în numărul fiilor adoptivi.
Copiii mor pentru Cristos fără să o știe, părinții îi plâng pe acești martiri care mor. Pe cei care nu puteau încă să vorbească el i-a făcut capabili să fie martorii săi. Iată cum domnește el, care venise să domnească astfel! Iată că eliberatorul începe deja să elibereze și mântuitorul aduce mântuirea!
Dar tu, Irod, neștiind aceasta, te tulburi și te înfurii; și în timp ce te înfurii pe un copil, fără să știi, îi aduci deja omagiu.
O, minunat dar al harului! Ce merite au avut acești copii ca să învingă astfel? Încă nu vorbesc și deja îl măr­turisesc pe Cristos. Încă nu sunt capabili să-și miște mem­brele pentru a înfrunta lupta și deja poartă laurii victoriei.

 

Lasati un raspuns