Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Top 7 poveşti religioase din 2012

poveste_religieÎn ziua de azi şi în lumea contemporană, care îmbrăţişează secularismul în toate amănuntele sale, religia ajunge de multe ori să fie „povestea din spatele poveştii”, dar cu toate astea are încă puterea de a modela lumea.

Pe 14 decembrie, 20 de copii şi şase adulţi au fost împuşcaţi mortal la şcoala Sandy Hook din Newtown, Connecticut. Pe măsură ce povestea a fost amplificată în presă şi toate detaliile au devenit cunoscute pe tot globul, oamenii s-au străduit să găsească un sens pentru un act de o violenţă nebună, pentru care nimeni nu a găsit o explicaţie. Politicieni şi lideri religioşi au început să discute despre lipsa rugăciunii în şcoli şi despre legislaţia prea slabă în ceea ce priveşte controlul armelor. Serviciile religioase din localitate au devenit loc de păstrare a vigilenţei, de rugăciuni şi întrebări privind prezenţa sau absenţa lui Dumnezeu în acea zi obişnuită de vineri, întrebări existenţiale despre prezenţa răului într-o lume creată de Dumnezeu reieşind la suprafaţă.
Studiile religioase care au fost realizate anul acesta au arătat că a apărut o nouă categorie religioasă care se dezvoltă repede. Este vorba de neafiliaţi, cei care declară că sunt persoane religioase, dar nu vor să apaţină niciunei religii şi anul acesta au crescut la 20% din populaţia americană. Mai mult decât atât, unul din şase oameni de pe tot globul se declară neafiliat, ceea ce, în mod ironic, face ca acest grup să fie al treilea grup religios din lume cu cea mai rapidă creştere, ceea ce va avea implicaţii majore în soarta credinţei, pe viitor.
Filmul „Inocenţa Musulmanilor” a cauzat o serie de proteste majore ale lumii musulmane la ambasadele americane din Egipt şi mai multe ţări din lume, chiar şi Germania şi Franţa. Deşi prima dată s-a crezut că este opera unor evrei din Israel, investigaţiile au relevat că autorii celui mai insultător film la adresa Profetului Mahomed sunt creştini copţi din Egipt, stabiliţi în Statele Unite. Provocând moartea a patru diplomaţi de la ambasada americană în Benghazi, printre care şi amabasadorul american, filmul este în mod special important pentru implicaţiile în dezbaterea asupra blasfemiei şi a cenzurii online.
Primăvara trecută, Vaticanul a admonestat un important grup de călugăriţe catolice din America şi a emis o „evaluare doctrinară”, în care susţine că Sfântul Scaun este obligat să intervină în organizaţia Leadership Conference of Women Religious pentru a corecta „serioase probleme doctrinare”. Vaticanul le-a criticat acţiunile, care ar irosi prea mult timp pe probleme precum sărăcia şi justiţia socială şi nu suficient pentru avorturi şi căsătoria homosexuală, şi de asemenea, pentru că şi-au exprimat opiniile pe teme politice, diferite uneori de opiniile episcopilor americani. Grupul călugăriţelor, care reprezintă 80% din cele 56.000 de călugăriţe catolice americane a răspuns într-un comunicat că preşedinţia organizaţiei a fost şocată de concluziile evaluării doctrinare.
Când Mitt Romney s-a înscris în cursa prezidenţială în 2008, a deschis subiectul asupra credinţei mormone, care în cursa prezidenţială de anul acesta a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte. În primele luni, evanghelicii de la conducere îşi făceau griji serioase despre „cultul” mormonilor. Dar după ce Romney a devenit candidatul republicanilor, creştinii de dreapta au hotărât că religia sa nu este atât de rea şi au eliminat cuvântul „cult” din retorica lor, dovedind că politica este mai importantă decât religia. În final, despre religia candidatului republican s-a vorbit foarte mult, dar până la urmă a contat foarte puţin. Un sondaj Pew arată că 82% dintre americani nu au învăţat aproape nimic despre mormonism din cursa prezidenţială.
În anul 2012 s-a înregistrat o schimbare majoră în lupta pentru drepturile homosexualilor atât în America, cât şi în Europa şi Mexic, schimbare la care nimeni nu se aştepta. Prezbiterienii au avansat rezoluţii care au pavat drumul pentru permiterea clerului homosexual, episcopalienii au avansat rezoluţii în favoarea binecuvântărilor cuplurilor de homosexuali, musulmanii au creat moschei pro-gay în Paris şi Washington, D.C, iar preşedintele Obama s-a exprimat clar în favoarea căsătoriilor homosexuale. Pe de altă parte, Vaticanul a adoptat o retorică anti-gay şi la fel, Biserica Anglicană a avertizat guvernul britanic să nu legalizeze astfel de căsătorii.
Ultimele ştiri de la Vatican au fost despre contul personal al Papei Benedict pe Twitter, deşi această nouă apreciere a mijloacelor noi de comunicare s-ar putea să fie doar un răspuns la criza de relaţii publice care a zguduit anul acesta Vaticanul. Scandalul Vatileaks a pus în lumină intrigile, rivalităţile, excesele, corupţia şi lupta internă pentru putere de la Vatican.

 

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Top-7-povesti-religioase-din-2012-8418.html

Lasati un raspuns