Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Superstitiile de Anul Nou au beneficii pentru sanatatea ta

 Atata vreme cat nu sunt luate prea in serios, astfel de practici au un impact pozitiv asupra sanatatii, cred specialistii care sustin ca obiceiurile si traditiile cresc respectul de sine si productivitatea.

Kevin Foster, biologist evolutionar la Universitatea Harvard si colega sa Hanna Kokko de la Universitatea din Helsinki au studiat o serie lunga de superstitii, pornind de la cele care tin de animale, haine, obiecte sau gesturi di spun ca totul tine de asocierile pe care le fac oamenii.

Indiferent de interpretare, aproape toti oamenii de știința care au incercat sa ințeleaga fenomenul spun ca aceste obiceiuri nu dauneaza sanatatii mentale. Ba dimpotriva, superstitiosii sunt mai optimisti si mai siguri pe ei.

Un experiment realizat de profesorul Lysann Damisch de la Departamentul de Psihologie al Universitatii din Köln, Germania, arata ca sportivii care au purtat talismane norocoase la gat sau la mana in timpul unei competitii sau care au tinut cont sa intre cu dreptul pe teren, spre exemplu, au obtinut punctaje superioare celor care nu au practicat vreo superstiti, scrie evz.ro.

Superstitii de Anul Nou

 

  • Se crede ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi pentru ca in urmatoarele 365 de zile sa primesti cat mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos si plin de iubire sunt de preferat hainele rosii, rosul fiind considerat culoarea veseliei si a dragostei.
  • In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie nu se plange. Traditia spune ca aceia care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.
  • Despre copiii nascuti pe 1 ianuarie se spune ca vor avea noroc toata viata.
  • In mai multe tari, printre care si Romania, oamenii nu imprumuta bani, bijuterii sau alte obiecte de pret in prima zi din an si nici nu platesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul si nu ofera daruri, toate acestea fiind semne de saracie in anul ce abia incepe. Unii merg chiar mai departe cu superstitia si, daca sunt nevoiti sa scoata ceva din casa, cheama pe altcineva in acest sens.
  • De asemenea, se spune ca, pentru un an imbelsugat este bine ca la miezul noptii pe masa sa fie pahare si farfurii pline, iar fiecare mebru al familiei sa aiba bani asupra sa. Paharele, farfuriile si buzunarele goale sunt semnele unui an sarac, considera superstitiosii.
  • Tot de vesela se leaga un alt semn de rau augur pentru anul ce vine. Se spune ca daca speli vasele in prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zelosi, unii nu isi spala nici parul pe 1 ianuarie.
  • Desi putini agreeaza ideea, se spune ca aceia care lucreaza in prima zi a anului au mai multe sanse de a avansa in cariera in perioada urmatoare. Insa, paradoxal, sa demarezi un proiect de amploare in acea zi este curat ghinion.
  • Daca nu doriti sa fiti datori tot anul ce vine, incercati sa va platiti datoriile pana la miezul noptii, scrie MEDIAFAX.

Lasati un raspuns