Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Unul dintre MISTERELE cele mai profunde din FIZICA modernă, REZOLVAT cu ajutorul codului GENETIC?

Unul dintre misterele cele mai profunde din fizica moderna il reprezinta materia intunecata: aceasta forma de materie care exista in Univers si se manifesta prin atractia gravitationala pe care o exercita, dar care nu se vede.

O idee recenta prevede folosirea de instrumente pentru detectia particulelor din care ar putea fi alcatuita materia intunecata umplute cu…ADN. Efectele materiei intunecate asupra ADNului ar putea sa ne dea informatii extrem de utile asupra intregului Univers.

Materia intunecata reprezinta o mare problema in fizica moderna: masuram la nivel de galaxii efectele acesteia, intrucat exercita atractie gravitationala, dar nu stim din ce este alcatuita.

 Cantitatea de materie intunecata este mult mai mare decat cea a materiei cunoscute, precum stelele, planetele, gazul interstelar, gaurile negre etc.

Fizicienii au elaborat diverse teorii care „explica” aceasta materie intunecata. Majoritatea teoriilor prevad existenta unor particule inca nedescoperite, cum ar fi asa-numitele WIMPS (Weekly Interacting Massive Particles).

La ora actuala acest gen de particule sunt intens cautate atat la acceleratoarele de particule, de exemplu la marele accelerator LHC de la CERN (Geneva), unde se spera ca in urma interactiunii fasciculelor de protoni cu energii foarte mari sa fie produse si WIPMsuri, cat si in experimente subterane, unde sunt cautate semnale ale interactiunii WIMPsurilor cu detectoare cu volume enorme.Pana in prezent cautarea acestor particule misterioase nu a dat rezultate clare, pozitive. Exista doar un singur experiment, DAMA/LIBRA, in laboratorul italian de la Gran Sasso, care sustine ca a detectat semnale indirecte care ar putea fi generate de materia intunecata, insa nu toti sunt convinsi ca explicatia masuratorilor efectuate este cea corecta.

Pentru viitor exista multe propuneri de experimente, majoritatea in laboratoare subterane,  in mine abandonate, unde se propune instalarea unor detectoare cu volume enorme, astfel incat probabilitatea capturarii unei WIMP sa fie mai mare.
In acest context a luat nastere o idee extrem de interesanta, care combina fizica fundamentala cu cele mai moderne descoperiri din domeniul biologiei, si anume structura ADNului.

Dr. Andrej Drukier, un fizician care a devenit biolog, a propus un detector de particule pe baza de…ADN. Ideea i-a placut mult lui Charles Cantor, unul din pionierii proiectului Human Genome Project, care are o companie de tehnologii ADN, Sequenom.

Cum ar arata un astfel de detector?

Ar fi un cub cu latura de circa 1 metru care contine foite de aur si multe coloane, siraguri de ADN.

In momentul in care o particula de materie intunecata ar intra intr-un astfel de detector si ar lovi un nucleu al atomului de aur, acest nucleu ar avea o energie suficienta pentru a strabate unul sau mai multe ADNuri si a le taia. Bucatile taiate de ADN ar cadea la baza detectorului unde ar putea fi masurate si in acest fel s-ar putea reconstrui caracteristicile misterioasei particule.  Cel putin asa spera cei care au propus aceasta metoda.

Cei care au facut aceasta propunere sustin ca detectorul cu ADN ar putea fi construit in urmatorii 5 ani si ar avea un cost in jur de 100.000$. Extrem de putin in comparatie cu celelalte detectoare subterane care costa milioane!

Grupul de propunatori al acestui experiment revolutionar a primit fonduri pentru construirea unui mic prototip. Ceea ce se va studia este modul in care nucleul de aur interactioneaza cu ADNul – aspect putin cunoscut si care ar putea constitui un adevarat obstacol.

Dupa construirea acestui prim prototip al detectorului acesta va fi testat la un accelerator de particule in conditii controlate. Se va studia modul in care particulele generate la accelerator interactioneaza cu aurul si, ulterior, cum nucleele de aur afecteaza ADNul.

Daca testele vor avea succes, va fi posibila construirea unui detector de dimensiuni mai mari care va „vana” materia intunecata in urmatorii ani.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/codul-genetic-va-dezvalui-misterul-materiei-intunecate-1017560.html

Lasati un raspuns