Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Malpraxis sau dorinţă de moarte? “În afară, medicii ar fi rămas fără drept de practică pentru o asemenea greşeală”

Strategia medicilor care l-au tratat pe regizorul Sergiu Nicolaescu a fost greşită. I-au făcut prea târziu analizele potrivite, acuză doi chirurgi contactaţi de EVZ

Deşi medicii de la Spitalul de Urgenţă „Elias”, cei care s-au ocupat de Sergiu Nicolaescu în ultimele sale zile de viaţă, au motivat în fel şi chip întârzierea cu care au pus diagnosticul de peritonită, chirurgii contactaţi de Evenimentul Zile spun că tragedia fi putut evitată prin câteva teste de rutină.

„Este adevărat, peritonita se poate confunda uşor nu doar cu diverticulită, ca în cazul său, ci şi cu o pneumonie sau chiar infarct miocardic.  Dar nu poţi să mergi pur şi simplu la ghiceală. Se impunea de urgenţă o tomografie abdominală, cu ajutorul căreia puteau vedea clar prezenţa lichidului acumulat în abdomen”, a explicat pentru EVZ un chirurg generalist de la un spital din Craiova.

„Operaţia trebuia făcută cu orice riscuri”

Acesta contestă şi declaraţiile medicilor de la „Elias”, conform cărora Sergiu Nicolaescu era oricum mult prea slăbit ca să suporte o astfel de operaţie. „Este o prostie. Dacă şi-ar fi dat seama din timp, ar fi fost obligaţi să-l opereze, în ciuda vârstei, în ciuda proteinelor scăzute etc. La peritonită, lipsa intervenţiei chirurgicale este o condamnare la moarte ”, mai arată acelaşi specialist.

Un alt coleg de breaslă, din Capitală, crede că strategia medicilor a fost greşită încă de la început. „Datele sunt simple: un pacient care n-a mâncat şi nu s-a dus la baie de trei zile are nevoie de o radiografie abdominală pe gol. În Germania, spre exemplu, pentru o asemenea greşeală le-ar fi retras dreptul de practică”, este reacţia vehementă a chirurgului din Capitală.

Acesta spune că măsura i-ar fi ajutat pe doctori să câştige timp. „În loc să-i trateze inflamaţia pe colon, îi administrau medicamente care să-l stabilizeze, să-l aducă la parametrii optimi de a fi operabil”, e de părere specialistul.

A refuzat internarea ca să stea de Sărbători acasă

Pe de altă parte, medicii de la „Elias” se apără, spunând că au respectat întocmai protocolul care se impune în astfel de cazuri. Şeful Clinicii de Chirurgie a spitalului, conferenţiar Adrian Miron, a precizat că vârsta înaintată a regizorului a făcut ca acesta să fie încadrat în tabloul bolii diverticulare.

„Îl tratăm pe dl. Nicolaescu de 12 ani de diverticulită. E o inflamaţie a unor zone de la nivelul colonului, în apropierea apendicului. Nu are indicaţie chirurgicală decât dacă se complică. În cei 12 ani a avut mai multe episoase acute”. Acesta a explicat că regizorul a primit antibiotice, dar pentru că starea sa nu s-a îmbunătăţit, a fost supus unei intervenţii laparoscopice unde s-a descoperit peritonita.

Surse din interiorul spitalului spun că regizorul renunţase să mai lupte cu boala şi chiar îi ruga pe doctori să-l lase să moară. „Era inapetent de nenumărate zile. Nu a dorit să vină la spital. A vrut să îşi petreacă Sărbătorile acasă. Când a ajuns la spital, pe 26 decembrie, nu mâncase de multe zile”, a spus şi medicul Dana Safta, directorul spitalului.

Cititorii: „Examinarea atentă ar fi pus diagnosticul corect”

  • Barbu: „Un examen eco, făcut de cineva competent, sau mai bine tomografie abdominală şi toracică arată ca este vorba şi de apendicită perforată. Întârzierea în diagnostic este imputabilă!”
  • Angela: „Bolnavul, refuzând internarea imediată la spital, şi-a cauzat problemele ce au dus la moarte! Sunt foarte multe de criticat, în sistemul nostru sanitar, exista fel de fel de medici dar, în acest caz, nu sunt medicii de vină!”
  • Oarecare: „Peste 90% că dacă puneau de la început diagnosticul corect şi făceau la timp apendicectomia Nicolaescu era bine mersi, chiar pe picioare astăzi”.
  • Dan: „Istoria medicinei oferă multe situaţii în care pacienţii au fost pierduţi din cauza ignorării unui asemenea diagnostic la vârste înaintate. Examinarea atentă a abdomenului la internare punea diagnosticul de apendicită şi nu mai era temporizată, vreme în care a evoluat spre peritonită”.

„Dacă medicii şi-ar fi dat seama din timp, erau obligaţi să-l opereze, în ciuda vârstei. La peritonită, lipsa intervenţiei chirurgicale este condamnare la moarte.”
N.D., profesor de chirurgie

Tânăra moştenitoare a domnului Nicolaescu

Îndurerata nevastă a fostului senator pesedist i-a întâmpinat, ieri, pe cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu celebrului regizor într-un paltonaş alb şi în cizme negre, de piele, cu tocuri înalte. Doar faptul că era nemachiată trăda că femeia cu care Sergiu Nicolaescu şi-a petrecut ultimii 17 ani din viaţă era în doliu. Accepta, zâmbind enigmatic, condoleanţele.

La întrebarea noastră referitoare la decizia sa de a expune un sicriu acoperit, Dana Ionică Nicolaescu, cea de-a treia soţie a fostului actor, scenarist şi regizor, a suspinat, a stors o lacrimă şi ne-a susurat: „A fost dorinţa sa…”. Elegantă până la capăt, moştenitoarea de 36 de ani a averii defunctului politician şi artist stătea cu ochii în patru să nu care cumva cineva să facă poze…


Ieri, tânăra văduvă a interzis presei să fotografi eze sau să fi lmeze încăperea în care se afla catafalcul fostului său soţ
FOTO: LIBERTATEA

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/malpraxis-sau-dorinta-de-moarte-in-afara-medicii-ar-fi-ramas-fara-drept-de-practica-pen-1.html

Lasati un raspuns