Din Discursurile sfântului Proculus de Constantinopol, episcop
(Disc. 7 la sfânta Teofanie, 1-3: PG 65, 758-759)
Sfinţirea apelor
Cristos a apărut în lume şi, restaurând lumea decăzută, i-a redat frumuseţea şi strălucirea. A luat asupra sa păcatul lumii şi l-a alungat pe duşmanul lumii. A sfinţit izvoarele apelor şi a iluminat sufletele oamenilor. A adăugat minunilor minuni şi mai mari.
Astăzi, pământul şi marea şi-au împărţit între ele harul Mântuitorului şi lumea întreagă este plină de bucurie. Sărbătoarea de astăzi ne arată un număr mai mare de minuni decât sărbătoarea precedentă.
Într-adevăr, în ziua solemnă a Naşterii Domnului, pământul se bucura pentru că îl avea pe Domnul într-o iesle; în această zi a teofaniilor, marea tresaltă şi exultă de bucurie; exultă pentru că, prin intermediul Iordanului, a primit binecuvântarea sfinţirii.
În sărbătoarea precedentă ne era prezentat un prunc sărman, care exprima sărăcia noastră. Sărbătoarea de astăzi ni-l arată în desăvârşirea sa, sugerându-ne că el este fiinţa desăvârşită ce purcede din fiinţa desăvârşită. În ziua aceea [a magilor], Regele era îmbrăcat cu purpura trupului; în aceasta [a botezului], un râu îl înconjoară pe cel care este izvorul, ca şi cum l-ar îmbrăca.
Veniţi, aşadar, priviţi la aceste minuni noi şi incredibile: soarele dreptăţii care se spală în Iordan, focul care se scufundă în apă şi Dumnezeu care este sfinţit de un om.
Astăzi toate creaturile cântă imnuri şi strigă: Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului (Ps 117,26). Binecuvântat cel care vine în toate timpurile, căci nu vine acum pentru prima dată.
Şi cine este acesta? Te rog, spune-ne-o clar tu, fericite David: Domnul este Dumnezeu şi ne luminează (Ps 117,27). Însă profetul David nu este singurul care ne spune aceasta, ci şi apostolul Paul i se alătură cu mărturia sa, spunând cu aceste cuvinte: Harul lui Dumnezeu s-a arătat mântuitor pentru toţi oamenii, învăţându-ne (Tit 2,11). Nu doar pentru unii, ci pentru toţi. Căci tuturor, iudeilor ca şi grecilor, el le acordă mântuirea prin Botez, oferind Botezul ca o binefacere comună şi universală.
Veniţi, priviţi acest potop nou şi minunat, superior aceluia care a fost pe timpul lui Noe. Atunci, apa potopului a făcut să moară neamul omenesc; acum, în schimb, apa Botezului, prin puterea aceluia care a fost botezat, îi cheamă la viaţă pe cei morţi. Atunci, porumbelul care ducea în cioc o crenguţă de măslin a prefigurat buna mireasmă a Domnului Cristos; acum, în schimb, Duhul Sfânt, care coboară sub chip de porumbel, ni-l arată pe Domnul plin de milostivire.
Sursa: http://www.calendarcatolic.ro/Resurse/GandulZilei/tabid/189/articleType/ArticleView/articleId/4599/categoryId/99/Miercuri-9-ianuarie-2013-Gandul-zilei.aspx